Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Cijeloživotno iskustvo i rad cijenjenog francuskog nutricionista, dr. Pierre Dukana rezultiralo je planom mršavljenja opisanom u knjizi „Je ne sais pas miagrir“ („Ne znam kako smršavjeti“) čiji su zvjezdani pobornici Jennifer Lopez i Gisele Bundchen.

Prvotno zvana Protal dijeta zbog činjenice da se temelji prvenstveno na proteinima, pravu je slavu stekla pod nazivom Dukan dijeta, pa je naziv Protal gotovo zaboravljen.

Dukan dijeta je u osnovi proteinska dijeta bez količinskih ograničenja u kojoj se ugljikohidrati i, osobito, masti smatraju neprijateljima uspjeha. Sastoji se od 4 faze: faze napada, faze gubitka kilograma, faze stabilizacije i faze održavanja, svake sa svojim pravilima i ciljevima

Teorija iza Dukanove dijete je da obroci temeljeni na proteinima smanjuju apetit i prejedanje i na taj način kontroliraju tjelesnu masu.

4 faze za dugotrajan gubitak kilograma

Faza napada je prvi korak cjelokupnog programa koja ovisno o izdržljivosti i traje od 2 do 7 dana. Osnovno je pravilo ove faze unos isključivo proteina iz dozvoljenih izvora i to u količini i vremenu po želji.

U fazi napada su tako dozvoljene neograničene količine malomasne govedine, teletine i zečetine, zatim meso peradi (bez kožice), riba (ali ne konzervirana u ulju ili masnoćama), bjelanjci jajeta (ukoliko se konzumira žutanjak tada valja unos ograničiti na 3-4 tjedno) i nemasni mliječni proizvodi. S obzirom da je unos masti strogo zabranjen potrebno je upotrijebiti malo mašte pri pripremi i držati se kuhanih obroka ili pripremljenih na grillu. Okus jela može popraviti upotreba raznih začina koji nisu zabranjeni, a njihov se unos čak i potiče. Pravilo neograničenog unosa začina ne vrijedi za sol čiji je unos potrebno kontrolirati. 

Budući da obilje proteina može opteretiti bubrege, pravilo je dijete kroz sve faze, a osobito faze koje se temelje na proteinima, unos obilja tekućine – barem 2 L izvorske vode dnevno, a dozvoljene su i male količine dijetalnih gaziranih napitaka te nezaslađeni čaj i kava. Tjelesna aktivnost nije nužna sastavnica ove faze kao ni cjelokupnog plana mršavljenja.

Slijedi faza gubitka kilograma u kojoj je svrha postići prethodno zacrtani gubitak kilograma. Ova se faza temelji na pravilnom izmjenjivanju dana kada se konzumiraju samo proteini poput u fazi napada, s danima u kojima se uz proteine kombinira dozvoljeno povrće.

Povrće (sirovo ili kuhano)  koje se smije konzumirati uključuje rajčice, krastavce, špinat, brokulu, šparoge, kupus, gljive, celer, tikvice, patlidžan, paprike i zelenu salatu, dok su namirnice bogate škrobom poput krumpira, graška, graha ili leće i dalje zabranjene. Artičoke, mrkva i cikla su dopuštene u ograničenim količinama. Budući da su masti strogo zabranjene, povrće se smije začiniti sokom limuna, octom i začinima.

Iako osoba na dijeti ima slobodu u izmjeni perioda unosa isključivo proteina s periodima kombiniranja proteina i povrća, dr. Dukan preporučuje cikluse podfaza od 5 dana. Valja računati s prosječnim gubitkom 1-1,5 kg tjelesne mase tjedno. Kako bi se pratio napredak i motiviralo za dalje, preporuka je tvorca dijete svakodnevno vaganje i to i po nekoliko puta dnevno.

Iduća je faza stabilizacije poznata i kao faza konsolidacije. Cilj je ove faze „upoznati“ tijelo s novom tjelesnom masom i omogućiti mu da se prilagodi novom stanju. Trajanje faze stabilizacije ovisi o broju izgubljenih kilograma u prethodnim fazama, a računa se na način da se se svakih 0,5 izgubljenih kilograma množi sa 4,5 dana. Tako primjerice faza stabilizacije kod osobe koja je smršavila 10 kilograma traje 90 dana (20 x 4,5). 

Faza stabilizacije je manje restriktivna od prethodnih pa su tako uz temeljno pravilo kombiniranja proteina i povrća koje je i dalje na snazi, dozvoljeni mali „izleti“ u vidu:  jedno serviranje voća dnevno (izuzev banana, grožđa, trešnji i orašastih plodova), 2 kriške integralnog kruha dnevno, jedno serviranje (oko 40 g) sira dnevno, 2 serviranja škrobne hrane poput tjestenine, riže ili krumpira tjedno.

Kao nagrada za uspješno mršavljenje u ovoj su fazi dozvoljena 2 kompletna neograničena obroka tjedno s time da razmak između njih mora biti barem 1 dan te da nije dozvoljeno ponovno punjenje tanjura. Dozvoljeno je čak i počastiti se vinom i desertom naravno u umjerenim količinama. Kao protuteža neograničenim obrocima potrebno je jedan dan jesti isključivo proteine, baš kao i na početku programa.

Faza održavanja se odnosi na ostatak života gdje je jedino pravilo da je jedan dan u tjednu (po mogućnosti uvijek isti dan) nužno jesti isključivo proteine.

Prednosti 

Dijeta potiče postavljanje realnih ciljeva i postepeni gubitak kilograma što je u skladu s biokemijom organizma. Također, dijeta nudi niz preciznih pravila koje je relativno lako slijediti pa je i mogućnost neshvaćanja ili krive interpretacije minimalna 

Dodatna prednost leži u činjenici da nema brojanja kalorija koje inače zna biti vrlo frustrirajuće.

Nedostaci

Demoniziranje određenih namirnica i nutrijenata, osobito masnoća koje imaju brojne važne uloge u organizmu, razlog je zašto je ova dijeta jednolična i manjkava na neophodnim hranjivim tvarima poput složenih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, fitokemikalija. Dijeta je ujedno, osim proteinima bogata i zasićenim kiselinama te kolesterolom što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik osobito za zdravlje srca i krvnih žila. Također, moguće posljedice ovakvog prehrambenog režima su giht, osteoporoza, bolesti bubrega te konstipacija. 

Tjelesna aktivnost je nepravedno marginalizirana i zapostavljena što je teško opravdati budući da tjelesna aktivnost leži u osnovi svakog kvalitetnog programa mršavljena. 

Dodatan minus dijete nalazi se u poticanju na neprestano vaganje čak i po nekoliko puta dnevno što može brzo dovesti do opsesije oko i najmanje oscilacije u tjelesnoj masi.

Mišljenje i napomene
Dukan dijeta dijeli mnoge sličnosti s nekoč popularnom Atkinsonovom dijetom, a osnovna je razlika što se u Dukan dijeti masti smatraju neprijateljem, a kod Atkinsa su dozvoljene. Dijeta definitivno neće odgovarati osobama koje nisu ljubitelji mesa, a čak i među „štovateljima“ odrezaka i drugih mesnih delicija mogla bi naći slabi odjek zbog svoje monotonosti.
Osobe koje u obitelji imaju zabilježenje slučajeve gihta ili pate od visokih razina kolesterola (što je čest slučaj kod pretilih odoba) moraju se savjetovati sa svojim liječnikom prije započinjanja ovog prehrambenog režima.

Primjer jelovnika

Faza napada
Doručak: 3 kuhana jaja
Međuobrok: niskomasni jogurt
Ručak: teleći odrezak na grillu s limunovim sokom
Večera: svježi kravlji sir + niskomasni jogurt

Faza gubitka kilograma (podfaza kombiniranja proteina i povrća)
Doručak: pileća salama, svježa paprika
Međuobrok: niskomasni jogurt
Ručak: gljive s povrćem, tuna na grillu
Međuobrok: obrano mlijeko
Večera: juha od povrća, goveđi ražnjići s povrćem

Faza stabilizacije
Doručak: kriška integralnog kruha, svježi kravlji sir, krastavac
Međuobrok: jabuka
Ručak: Tjestenina s umakom od gljiva i piletine
Međuobrok: niskomasni jogurt
Večera: kriška integralnog kruha, omlet od bjelanjaka s niskomasnom šunkom, zelena salata začinjena sokom od limuna
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari