Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Britanska novinarka Ann Voak kreirala je čokoladnu dijetu namijenjenu svim čokoladoovisnicima koji teško odolijevaju ovoj slatkoj napasti.

Osnovna premisa dijete detaljno objašnjene u knjizi „The Chocolate Diet“ jest da je nerealno, čak i štetno, posve eliminirati čokoladu iz dijetalne prehrane.

Naime, ako se čokolada obilježi kao namirnica koju je potrebno striktno izbjegavati tijekom dijete, željeni učinak je upravo suprotan – javlja se povećana želja za njome i borba u kojoj čokoladoljubac prije ili kasnije popušta što najčešće rezultira pretjeranim uživanjem iza kojeg slijedi grižnja savjesti i naposljetku, odustajanje od dijete.

Čokoladna dijeta, stoga, ne gleda na čokoladu kao „neprijatelja“ već kao senzualni užitak koji si svatko može povremeno priuštiti.

Osnovni principi dijete

Čokoladna dijeta je riječima Ann Voak plan mršavljenja koji, osim što stogo kontrolira unos kalorija, pomaže i u prevladavanju ovisnosti o čokoladi. Kako bi se u tome uspjelo prvi korak je posve eliminirati čokoladu iz dijete na period od tjedan dana. Nakon početne apstinencije u drugom tjednu dozvoljeno su male količine čokolade svakodnevno.  Pritom je pomoću upitnika koji se nalazi u knjizi potrebno odrediti kojem tipu čokoholičara pripadaš te pratiti posebno propisan plan.

Tako gosp. Voak definira 6 tipova ovisnosti o čokoladi:

1.    Prikriveni uživatelji: potajice jedu čokoladu i skrivaju ju je na neobičnim mjestima
2.   Romantičari: koriste čokoladu kao zamjenu za tjelesnu i emocionalnu privrženost
3.   Tražitelji utjehe (najčešći tip): jedu čokoladu kada su umorni, pod stresom ili pred problemom
4.   Vikend uživatelji: koriste vikend ili proslave kako bi pretjerano uživali u čokoladi
5.   Ovisnici o šećeru: većinu dnevnih kalorija unose putem ugljikohidrata i često posežu za čokoladom kao izvorom enegije kada su umorni
6.   Predmenstrualni žuditelji: žene koje posežu za čokoladom samo u određene dane tijekom menstrualnog ciklusa

Svaki tip čokoholičara prati poseban plan prehrane temeljen na oko 1000 kcal dnevno prvi tjedan dijete te 1200-1300 kcal dnevno preostalo vrijeme dijete.

Muškarci smiju unijeti dodatnih 300 kalorija dnevno.  Za sve tipove čokoholičara savjetuje se svakodnevni unos obranog mlijeka, obilje vode te zamjena kave biljnim čajevima. Također, za sve tipove vrijedi neograničen unos niskokaloričnog povrća poput brokulem gljiva ili rajčice. Dnevno je dozvoljen unos količine čokolade koja osigurava, ovisno o tipu čokoholičara, od 50 – 300 kalorija.

Obroci su podijeljeni u 3 glavna obroka te nekoliko međuobroka sačinjenih od čokolade i čokoladnih specijaliteta (recepti su dani u knjizi), voća, povrća, orašastih plodova, a dozvoljena je i konzumacija alkohola. 

Za svaki tip ovisnika o čokoladi Ann Voak daje preporuku o tjelesnoj aktivnosti pa bi primjerice Romantičari i tražitelji utjehe trebali se baviti jogom i/ili plivanjem nekoliko puta tjedno, a  Prikriveni uživatelji, Ovisnici o šećeru i Predmenstrualni žuditelji bi trebali svaki dan 20-ak minuta žustro hodati. 

Jednom kada se postigne željena tjelesna masa slijedi plan održavanja koji je prikladan za sve tipovi čokoholičara, a temelji se na unosu 1500 kcal za žene i 2000 kcal dnevno za muškarce

Autorica dijete preporučuje i uzimanje 3 osnovna dodatka prehrani, ovisno o tipu čokoholičara. Tako bi Skriveni uživatelji i Ovisnici o šećeru trebali posegnti za multivitaminskim dodacima prehrani, a Predmenstrualnim žuditeljima i Ovisnicima o šećeru se preporučuje vitamin B6 i ulje žutog noćurka.

Prednosti dijete

Čokoladna dijeta nije dijeta uskraćivanja što olakšava pridržavanje njenim principima. Niti jedna namirnica nije zabranjenja pa tako ni često demonizirirana čokolada, već se potiče umjerenost. Čokolada je inače na zlu glasu zbog kalorija koje sadrži, no ona je istovremeno i odličan izvor magnezija i antioksidansa (osobito ako je riječ o tamnoj čokoladi s većim udjelom kakaa), a pruža i povoljne „nuspojave“ poput poboljšanog raspoloženja, boljeg sna te potiče osjećaj opuštenosti. Stoga je dijeta osobito povoljna za one koji žele postići vitku liniju, ali ne i odreći se omiljenog užitka.

Dijeta potiče obilati unos povrća koje ima brojne povoljne učinke na zdravlje, a sadrži i komponentu redovite tjelesne aktivnosti.

Nedostaci dijete

Iako se naglašava unos namirnica koje potiču osjećaj sitosti, većina ljudi će vjerojatno ostati gladni budući da je kreirani plan od 1000 odnosno 1200 kcal prerestriktivan, osobito za osobe koje su tjelesno aktivne. Također, vrlo ograničeni unos kalorija može dovesti do naglog gubitka kilograma i mišićne mase te nepoželjnog jo-jo efekta.

Premisa kako će uživanje malih količina čokolade obuzdati želju za njome nema znanstvenu potvrdu i moguće je da se u osobi „probudi“ intenzivna i neobuzdana želja jednom kada posegne za čokoladom.

Dijeta je manjkava na drugim skupinama namirnica (osobito voću) te je teško pratiti principe pravilne prehrane uz svakodnevne slasne zalogaje koji obiluju nepoželjnim jednostavnim šećerima. Osim toga, nije prikladna za one koje ionako ne jedu čokoladu.

Mišljenje stručnjaka

U osnovi, riječ je o dijeti s vrlo ograničenim unosom kalorija i masti te svakodnevnim uživanjem u malim količinama čokolade. Dijeta će, inicijalno, dovesti do gubitka kilograma zbog kombinacije niskog unosa energije i tjelesne aktivnosti, međutim teško je povjerovati da ju je moguće dugotrajno pratiti. 

Autorica Ann Voak je novinarka, a ne nutricionistica što može opravdavati ovakav manjkav pristup problematici mršavljena. Naime, da bi se kvalitetno mršavjelo nije potrebno samo ograničiti unos kalorija, nužno je i temeljiti unos hrane na nutritivno bogatoj hrani poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, niskomasnim mliječnim proizvodima i mesu ribe i peradi, a slasne čokoladne  zalogaje ograničiti. Čini se da je autorica svu svoju energiju usmjerila na problematiku zabrane čokolade, koju ionako posve ne zabranjuje niti jedan kvalitetan nutricionist.

Napomena
Ukoliko se odlučiš za ovu dijetu, biraj čokoladu s većim udjelom kakaa.

Primjer jelovnika
1.    tjedan (čokolada zabranjena)
Doručak
•    dvopek
•    jaje na oko
•    rajčica
Međuobrok
•    sladoled (smanjen udio masnoće)
Ručak
•    salata od raznog povrća po želji
Međuobrok
•    krekeri sa svježim kravljim sirom
Večera
•    pureća prsa pripremljena na grillu
•    salata od rikule i graha
•    jabuka

2.    tjedan (čokolada dozvoljena u malim količinama)
Doručak
•    zobena kaša s obranim mlijekom
•    banana
Međuobrok
•    vruća čokolada
Ručak
•    Pečeni krumpir punjen sirom i povrćem
Večera
•    piletina i povrće pripremljeno na grillu
•    obrano mlijeko                                                                                                                                              

Večernji „zalogaj“ - čaša vina.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, dijeta,

Komentari