Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

„Neprobojna“ odnosno bulletproof dijeta nastala je zahvaljujući godinama istraživanja poduzetnika Dave Aspreya. 

Nekoć pretio gosp. Asprey uložio je puno vremena i novaca kako bi promatrajući svoje tijelo otkrio prehranu koja omogućuje vitku liniju, osigurava energiju te štiti od bolesti i poboljšava mentalne kapacitete. Rezultat je dijeta koju je 2014. godine opisao u knjizi The Bulletproof Diet: Lose up to a Pound a Day, Reclaim Energy and Focus, Upgrade Your Life. U osnovi, riječ je o dijeti koja se temelji na visokom unosu masnoća, umjerenom unosu visokokvalitetnih proteina te organskog povrća, a koja će prema autoru smanjiti  upalu u organizmu i na taj način prevenirati nastanak određenih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, alergija i brojnih drugih bolesti i stanja. 

Poboljšana Paleo dijeta

Nakon što je ugledala svijetlo dana brojni stručnjaci proglasili su bulletproof dijetu poboljšanom verzijom Paleo dijete budući da s njome dijeli dosta sličnosti.

Osnovna ideja je da 50-70% energije osiguravaju masnoće, 20% proteini, tek 5% voće i ugljikohidrati a ostatak organski uzgojeno povrće. Preračunato u jedinice serviranja to znači da svakodnevno jedeš 5-9 serviranja ulja i masti, 6-11 serviranja povrća, 4-6 serviranja proteina te 1 serviranje iz skupine voća. 

Važan dio dijete je iz prehrane izbaciti tzv. toksične namirnice koje mogu dovesti do upale u organizmu. Na listi toksičnih namirnica nalaze se, među ostalim, soja, biljna ulja, sir, sladoled, riba iz uzgajališta, žitarice, većina mahunarki, kukuruz, suho voće, konzervirano voće i povrće, procesirane namirnice, umjetne arome.

Na temelju svojeg izučavanja Asprey je oformio listu „sumnjivaca“ – namirnica čiji unos treba ograničiti u ovisnosti o reakciji vlastitog tijela na njih.  „Sumnjivci“ su primjerice svo voće osim bobičastog voća, avokada i kokosa, zatim patlidžani, paprike, rajčice, maslinovo ulje, orašasti plodovi, javorov i agavin sirup. 

Bulletproof odnosno „neprobojne“ namirnice na kojima se, u stvari, temelji prehrana uključuju povrće, kokosovo ulje, ulje avokada, meso iz slobodnog uzgoja, ghee, ekološki maslac, bobičasto voće i brojne proizvodi pod brendom Bulletproof osmišljeni upravo za uspješno provođenje dijete. 

Dan započinje Bulletproof kavom

U Bulletproof dijeti odnosno načinu života nema brojanja kalorija nego se jede kada se osjeti glad (iako u točno definirano vrijeme). A kao pomoć u kontroliranju gladu svako jutro se pije tzv. Bulletproof kava koja mijenja doručak. Kako bi pripremila ovu kavu u blenderu jednostavno pomiješaj 2 šalice kave, 2 žlice nesoljenog maslaca i 1-2 žlice kokosovog ulja. Ipak, u pripremi ne smiješ koristiti bilo koju kavu već  onu napravljenu od zrna koja ne sadrže mikotoskine.  Autor u svom asortimanu proizvoda koji prate dijetu nudi kavu koja zadovoljava uvjet i koju možeš kupiti online.  

Inače, bulletproof kava osigurava preko 400 kcal i prema autoru pruža osjećaj sitosti do popodnevna, daje potrebnu energiju za jutarnje obaveze i istovremeno troši masne naslage. Sljedeći obrok valja tempirati u 2 sata popodne, a posljednji do 8 navečer.  Na taj način se u dijetu inkorporira tzv. povremeni post (intermittent fasting) koji potpomaže gubitak kilograma.  

Bulletproof dijeta donosi još cijeli niz savjeta i pravila od kojih su najznačajniji:
•    Izbaci sve sintetske aditive, arome i bojila iz prehrane
•    Jedi organski uzgojeno povrće i voće
•    Lagano kuhaj hranu na što nižoj temperaturi i nikako ne prži hranu i ne pripremaj je u mikrovalnoj pećnici
•    Koristi začine i uživaj u hrani
•    Za bolje rezultate provodi jednom tjedno intervalni trening visokog intenziteta.

Prednosti dijete 

Najveća prednost dijete je što potiče unos organski uzgojenih, izvornih namirnica bogatih hranjivim tvarima. Također, ukazuje na važnost unosa masti koje su dugi niz godina bile demonizirane. 

U dijeti nema brojanja kalorija, procesirane hrane niti toksičnog šećera. 

Nedostaci dijete

Bulletproof dijeta još je jedna u nizu znanstveno neutemeljenih restriktivnih stilova prehrane koji ograničavaju unos ugljikohidrata. Količina masti koju propagira, osobito zasićenih masti, znatno prelazi preporuke i pitanje je kakav učinak ostavlja na naše tijelo.  Na listi hrane koje treba izbaciti ili smanjiti unos nepotrebno se nalaze brojne vrijedne namirnice poput maslinovog ulja, voća,  mahunarki.  Doručak je nepotrebno oskudan.

Zahvaljujući kompliciranosti i restriktivnosti postoji velik rizik od razvoja nutritivnih deficita te je mala vjerojatnost da se takav način prehrane može dugoročno pratiti.  Nije pohvalna ni činjenica što je za uspjeh nužno kupovati točno određene proizvode čineći dijetu zahtjevnom i skupom.  Dodatno, tjelovježba se nalazi na margini dijete. 

Primjer jelovnika
Doručak
•    Bulletproof kava
Ručak (u 14 h)
•    Salata od govedine iz slobodnog uzgoja, zelene salate, krastavca i avokada
Večera (najkasnije u 20 h)
•    Janjetina s povrćem
•    Desert: bobičasto voće
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, paleo-dijeta,

Komentari