Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Psiholog Dr. Phil McGraw, poznatiji kao Dr. Phil - znameniti guru samopomoći proslavljen u emisijama planetarno popularne Oprah, autor je dijete koju je elaborirao u svojoj knjizi: „Ultimate Weight Loss Solution: The 7 keys to weight loss freedom“

Dijeta je osmišljena kao kombinacija pravilne prehrane, tjelovježbe te promjene ponašanja i doživljaja hrane. Upravo je na zadnjoj komponenti najveći naglasak, što i ne čudi budući da je autor ipak, prije svega, psiholog. Cilj dijete je shvaćanje i prihvaćanje razloga prejedanja. Jednom kada se savladaju emocionalne prepreke počinje proces mršavljenja (i održavanja postignute tjelesne mase). 

7 koraka do uspjeha

Dijeta uključuje 7 koraka koje je sve nužno proći kako bi se postigao trajan gubitak kilograma. Tijekom svakog koraka potrebno je riješiti kviz koji pomaže u određivanju trenutnog statusa i sljedećih postupaka. 7 koraka odnosno strategija kojima dr. Phil obećaje da će te osloboditi problema suvišnih kilograma su redom: 

1.    Pozitivno razmišljanje - potrebno je otkriti vlastitu istinu odnosno doživljaj sebe i vlastitog problema s tjelesnom masom te prigrliti ideju da imaš moć nad svojim problemima. U sklopu ovog koraka ključno je riješiti se i negativnih razmišljanja vezanih uz mršavljenje.
2.    Iscijeljenje osjećaja – potrebno je preuzeti emocionalnu kontrolu i prestati jesti kao odgovor na negativne emocije poput usamljenosti, stresa ili dosade. Drugim riječima, cilj ovog koraka je postići da ne tražiš utjehu u hrani. 
3.    Stvaranje okoline za uspjeh – cilj ovog koraka je stvaranje okruženja u kojem je nemoguće ili vrlo teško podbaciti. Neki od konkretnih postupaka su uklanjanje nepoželjne hrane iz doma i poslovne okoline. Isto vrijedi i za sve predmete koji podsjećaju na takvu hranu.  Također, potrebno je baciti svu svoju „debelu“ odjeću iz ormara.
4.    Savladanje impulsa za jelom – cilj je pronaći aktivnosti koje te sprječavaju u bespotrebnom jedenju primjerice krafni u pauzi na poslu. 
5.    Odabir visoko-odgovarajuće, visoko-dobitne hrane – dr. Phil hranu dijeli na visoko – odgovarajuću, visoko dobitnu hranu koja je bogata nutrijentima i za koju je potrebna dulja priprema i koja pomaže mršavljenju te nisko-odgovarajuću, nisko- dobitnu hranu za koju nije potrebna gotovo nikakva priprema i ima visoku kalorijsku i nisku hranjivu vrijednost. Cilj je, naravno, jesti visoko – odgovarajuću, a izbaciti nisko – odgovarajuću hranu. Pritom se valja držati obrasca da se dnevno unese 3 serviranja proteina, 2 serviranja niskomasnih mliječnih proizvoda, 2-3 serviranja hrane bogate škrobom, 2 serviranja voća, 4 serviranja povrća i 1 serviranje masti. Dr. Phil iznosi dugačku listu za obje kategorije, pa je tako npr. poželjna konzumacija integralnih žitarica, voća i povrća, niskomasnih mliječnih poroizvoda, ribe, sjemenki. S druge strane, poželjno je maksimalno ograničiti unos palačinki, sladoleda, maslaca, pržene piletine, slaninu, alkoholna pića, grickalice i slatkiša. 
6.    Redovita tjelovježba – cilj ovog koraka nije pretjerivati u tjelesnoj aktivnosti već uravnoteženi pristup redovitim aktivnostima koji jačaju mišiće i troše kalorije.
7.    Stvaranje kruga potpore – za potpuni uspjeh potrebno je okružiti se ljudima koji podržavaju tvoj trud i koji ti pomažu u mršavljenju te izbjegavati sve one koji bi mogli sabotirati uspjeh.

Kontroverzni proizvodi za pomoć mršavljenju

U sklopu programa, dr. Phil je kreirao proizvode naziva „Shape Up“ kao  pomoć u mršavljenju.  Linija „Shape Up“ je uključivala biljne dodatke prehrani, shakeove i pločice za koje je dr. Phil iznio i razne tvrdnje o njihovim benefitima, no čini se da je to bio samo pokušaj zarade na profitabilnom tržištu mršavljena. Naime, analize su pokazale da  reklamirana nutritivna vrijednost proizvoda nije odgovarala stvarnom stanju, primjerice pločice su bile relativno bogate ugljikohidratima i mastima, iako se tvrdilo drugačije. Slijedila je tužba razočaranih i prevarenih potrošača, a kao posljedica proizvodi su povučeni s tržišta.

Prednosti dijete

Najveća prednost  dijete leži u poticanju na promjenu obrasca razmišljanja i ponašanja te rješavanja psiholoških razloga koje dovode do prejedanja. Time se kvalitetno radi na korjenitom rješavanju problema, a ne samo „gašenju požara“ kao što je to čest slučaj u drugim dijetama, stoga je i vjerojatnost dugotrajnog uspjeha znatno veća. Dodatno, dijeta je relativno praktična budući da nema iscrpljujućeg brojanja kalorija i pripreme hrane po posebnim receptima. Svakako valja pohvaliti i činjenicu što su u dijeti zastupljene sve skupine namirnica (što često nije slučaj) te poticanje na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Nedostaci dijete

Dr. Phil je prvenstveno psiholog, a ne stučnjak za prehranu i to je itekako vidljivo u njegovom programu. Mnogi od njegovih nutricionističkih savjeta su ili netočni ili zastarjeli, a dr. Phil zasigurno nije kvalificiran da osmisli program dijete koji je kalorijski i nutritivno adekvatan tijekom osjetljivog perioda mršavljenja. Štoviše, on sve „trpa u isti koš“ ne radeći razliku između različitih stupnjeva debljine ili primjerice različitih razina tjelesne aktivnosti. Dodatno, analize su pokazale da je, ovisno o namirnicama koje se odabiru, dijeta dr. Phila često manjkava na određenim vitaminima i mineralima.  Jedan od velikih nedostataka dijete su  i kontoverzni proizvodi za pomoć mršavljenju čime cijela priča gubi na kredibilitetu.

Mišljene stručnjaka

Iako podjela hrane na dvije kategorije, poželjnu i nepoželjnu, ima solidne temelje, nutricionističke savjete dr. Phila zbog nestručnosti treba uzeti s rezervom. No, ako želiš riješiti psihološke probleme koji stoje iza prejedanja i debljanja, ovo je prava dijeta za tebe.

Napomena
Iako dijeta dr. Phila propagira raznoliku i uravnoteženu prehranu u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću, preporučljivo je savjetovati se sa stručnom osobom kako bi se osigurali da su strategije i plan prehrane zdravi i uspješni.

Primjer jelovnika
Doručak

•    Zobena kaša s bobičastim voćem
•    Šalica kave
Međuobrok
•    Voće po želji
Ručak
•    Pirjana pureća prsa
•    Kuhani krumpir i kelj na lešo
Međuobrok
•    Niskomasni jogurt
•    jabuka
Večera
•    losos na grilu
•    integralna riža
•    brokula na pari

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari