Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Alternate Day dijeta  ili Dijeta „izmjeničnih dana“ je plan mršavljenja čija je osnovna premisa drastična restrikcija kalorija svaki drugi dan. 

Djelo je to dr. Jamesa Johnsona koji je na studijama na miševima otkrio da izmjenjivanje dana s visokim unosom kalorija s danima s vrlo ograničenim unosom kalorija rezultira mršavljenjem. Dr. Johnson je do sličnih rezultata došao i istražujući na ljudskim dobrovoljcima, a dijeta navodno pomaže i oboljelima od astme, artiritsa i dijabetesa tip 2.

Principi dijete    

U osnovi, dijeta je vrlo jednostavna. Svaki dan je ili tzv. „Up“ (gore) dan ili „Down“ (dolje) dan. Up i Down dani se naizmjenično izmjenjuju. Na Up dane smiješ jesti što god želiš, ali nikako do mjere prejedanja, već onoliko koliko ti je potrebno da osjetiš sitost i zadovoljstvo. S druge strane, sljedeći dan kada je na redu Down faza unos hrane treba što više limitirati

Prvih 2 tjedna je inicijalna faza dijete kada u Down danima ne smiješ jesti više od 20% svog ukupnog unosa kalorija. Konkretno, to znači unos od 300 do 500 kalorija.  Riječima autora, najpraktičniji način da se to izvede su zamjenski obroci koji su uravnoteženi, a znatno olakšavaju brojanje kalorija.

Nakon 2 tjedna, slijedi dugoročna faza dijete gdje u Down danima smiješ jesti „pravu“ hranu poput  voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa i niskomasnih mliječnih proizvoda i to  do 35% standardnog kalorijskog unosa (cca 700 kcal).

Nakon postignute željene tjelesne mase autor predlaže unos od maksimalno 60% standardnog kalorijskog iznosa (cca 1200 kcal) u Down danima kako bi se postignuta linija održala.

Ovakav režim prehrane navodno omogućuje gubitak 1-1,5 kg tjedno i to bez tjelovježbe koja nije obavezni dio Alternate day dijete.

„Buđenje“ gena mršavosti

Autor dijete, dr. James Johnson ponosno tvrdi da ovakav cirkularni način prehrane nudi dodatnu pogodnost, a to je aktivacija tzv. SIRT1 gena ili jednostavnije gena „mršavosti“. Aktivirani gen mršavosti pomaže daljnje mršavljenje inhibirajući spremanje masti u masno tkivo i povećavajući metabolizam masti. 

Posljedica je ubrzani metabolizam i lakša kontrola tjelesne mase.

Prednosti dijete

Dijeta je jednostavna i ne zabranjuje unos niti jedne hrane. Također osjećaj uskraćenosti koji često prati dijete je znatno smanjen što povećava vjerojatnost praćenja dijete na duge staze. Budući da je unos kalorija ograničen tek svaki drugi dan ne dolazi do usporavanja metabolizma karakterističan za prerestriktivne dijete.

Nedostaci dijete

Dijeta ne promiče pravilne prehrambene navike niti uravnoteženu prehranu. Gladovanje tijekom Down danima može se „obiti o glavu“ u Up danima kada je povećana vjerojatnost prejedanja. Također, prerestriktivan unos kalorija u Down danima lako može rezultirati vrtoglavicama i umorom. 

Povećan je rizik od nedovoljnog unosa važnih nutrijenata te nije naglašena važnost tjelovježbe. 

Napomena
Dijeta nije primjerena za osobe koje imaju povijest poremećaja prehrane jer potiče nepravilne prehrambene obrasce. Također, dijetu nikako ne smiju pratiti osobe koje boluju od dijabetesa.

Primjer jelovnika
Primjer Down dana nakon dvotjedne inicijalne faze
Doručak
•    Integralni dvopek – 1 kom
•    Mliječni namaz sa smanjenim udjelom masnoća – 1 čajna žličica
Ručak
•    Varivo od leće s povrćem – 1 tanjur
•    Kuhana piletina – 80 g
Večera
•    Salata od rikule, paprike, rajčice graha, 2 kuhana jaja prelivena dressingom od niskomasnog jogurta sa začinskim biljem   – ½ tanjura
 

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari