Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Neobičan naziv Engine 2, u prijevodu „Motor 2“, otkriva dijetu siromašnu mastima i bogatu biljnom hranom. Njen autor, Rip Esselstyn smatra da se uz pomoć njegove dijete povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i energizira tijelo.

Premise dijete

Za početak, autor predlaže da odrediš  jesi li spremna na trenutnu promjenu i izbacivanje životinjskih izvora hrane, procesiranih prehrambenih proizvoda i biljnih ulja. Ako nisi za nagle  promjene, autor predlaže 28-dnevni izazov tijekom kojeg prelaziš iz „prehrambene ekstravagancije u prehrambenu izvrsnost.“  Princip je  po tjednima postepeno izbacivati iz prehrane pojedine namirnice.

U prvom tjednu se trebaš odreći mlijeka, mliječnih proizvoda i procesiranih namirnica, drugi je tjedan rezerviran za izbacivanje svih životinjskih namirnica uključujući ribe i jaja, treći se tjedan izbacuje dodavanje biljnih ulja jelima dok je u četvrtom tjednu samo potrebno pridržavati se programa. 

Nakon 28 dana prehrana na dijeti se realno sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki koji se konzumiraju u količinama po želji odnosno nema kalorijskih restrikcija.  Dijeta dopušta i konzumaciju tofua, seitana i sojinog jogurta, ali zahtijeva zamjenu šećera prirodnim zaslađivačima te aromatiziranje hrane zamjenama za sol. 

Tjelovježba je važan dio Engine 2 dijete, pa autor preporučuje 20 do 40 minuta aerobne aktivnosti (npr. hodanje, plivanje, tenis) 3 puta tjedno. Također, 2 dana u tjednu potrebno je pratiti tzv. „E2 program tjelovježbe“ koji podrazumijeva tri kruga 4 vježbi snage i aerobne izdržljivosti. Vježbe su detaljno objašnjenje u autorovoj knjizi. 

Vježbe, recepte, kao i motivacijske video materijale moguće je naći na web stranici. Stranica ujedno nudi i online zajednicu za podršku gdje je moguće dobiti pomoć pri planiranju jelovnika te gdje su uključeni popusti za evente i škole kuhanja. 

Dijeta zahtijeva uzimanje vitamina B12 u obliku dodatka prehrani. 

Prednosti dijete

Poput svih biljnih dijeta Engine 2 plan mršavljenja je siromašan masnoćama i kalorijama, a bogat prehrambenim vlaknima što doprinosi osjetu sitosti. Nema količinskih ograničenja, brojanja kalorija niti gladovanja. 

Dijeta je siromašna kolesterolom i zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima i fitokemikalijama pa ima povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila.  

Jedan od najvećih problema veganske dijete –nedostatak vitamina B12, u ovom je slučaju riješen dodatkom prehrani, a pozitivno je i poticanje na tjelovježbu

Online podrška olakšava pridržavanje dijete i može djelovati motivacijski. 

Nedostaci dijete

Kratkoročno dijeta zasigurno daje dobre rezultate no zbog prevelike restriktivnosti mala je vjerojatnost dugoročnog pridržavanja. Restriktivnost se najviše očituje u unosu masti koje u najboljem slučaju osiguravaju 15% ukupne energije što je premalo za normalno funkcioniranje organizma. Dijeta je ujedno manjkava na esencijalnim omega-3 masnim kiselinama i kalciju. Dodatno, zbog žitarica u kojima se nalazi fitinska kiselina koja umanjuje apsorpciju kalcija, cinka i željeza moguća je pojava šireg spektra deficita. 

Savjet nutricionista
Ukoliko se odlučiš za ovu dijetu, osim za vitaminom B12 posegni za mineralnim pripravkom koji osigurava adekvatne količine kalcija, željeza i cinka te svakako razmisli o dodatnim količinama omega-3 masnih kiselina

Primjer jelovnika
Doručak

• Zobene pahuljice s grožđicama, lanenim sjemenkama, orasima i sojinim jogurtom
• Banana, kivi
Ručak
• Pizza od integralnog tijesta s povrćem (paprika, brokula, gljive, luk…)
Večera
• Sendvič: integralno pecivo, popečak od špinata, zelena salata, rajčica
Desert
• Pita od jabuka

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari