Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Dopaminska dijeta djelo je Bryce Wyldea koji je svoju viziju kako zaustaviti konstantnu želju za određenom hranom i time smršavjeti iznio na emisiji Dr. Oz-a i time na najbolji način promovirao svoju dijetu.

Teorija iza dijete govori da pretjerani unos hrane (osobito one bogate rafiniranim šećerima i zasićenim mastima) snizuje razinu dopamina - neurotransmitera koji sudjeluje u kontroli sustava nagrade i zadovoljstva te govori mozgu kada treba prestati jesti.  

Smanjivanje razine dopamina uzrokuje povećanu želju za hranom, prejedanje, daljnje snižavanje razine dopamina te debljanje. Kako bi se izašlo iz ovog začaranog kruga Wylde savjetuje unos hrane bogate tirozinom, aminokiselinom koja sudjeluje u nastanku dopamina. 

Prema dr. Ozu na niske razine dopamina možeš posumnjati ukoliko najmanje 2 puta tjedno jedeš kasno navečer ili po noći, ili nastavljaš jesti iako si već sita ili kada osjećaš nervozu i umor ako neko vrijeme nisi pojela omiljenu hranu. 

Što jesti na dopaminskoj dijeti?

Ukoliko su niske razine dopamina uzrok tvog obilatog uživanja u hrani i posljedičnog debljanja, postoje namirnice čiji unos valja povećati kako bi se prekinuo dopaminski začarani krug.

Popis namirnica bogatih tirozinom koje se svakodnevno moraju naći na jelovniku, činiti temelj obroka te koje će suprimirati osjećaj gladi i potaknuti mršavljenje uključuju:
• Bob i grah
• Piletinu i puretinu
• Patku 
• Sir edamer i ricottu
• Zob
• Pšenične klice
• Gorušica
• Alge
• Tamna čokolada

Jedući ovu hranu postepeno se reaktiviraju receptori u mozgu čime se smanjuje iskušenje za prekomjernim unosom hrane i s vremenom postaje sve lakše osjetiti zadovoljstvo sa sve manjim obrocima.

Na dijeti valja izbjegavati hranu koja inhibira moždanu funkciju poput procesirane i industrijske hrane, junk fooda, slastica, ali i kofein. 

Dodaci prehrani i tjelovježba za dodatne rezultate

Za one koji žele vidjeti „velike“ rezultate autor dijete preporuča uzimanje L-tirozina u obliku dodatka prehrani.  Preporučena doza iznosi 500 do 1000 mg L-tirozina natašte ujutro te još jednom ista doza između ručka i večere. L-tirozin je potrebno uzimati 4 do 6 tjedana kako bi se uspješno smanjila pretjerana želja za hranom.  Za dodatne rezulate Bryce Wylde savjetuje i unos omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani. 

Kako bi se stimulira proizvodnja dopamina, autor savjetuje i redovitu tjelovježbu. Stoga  je većinu dana u tjednu poželjno 30-60 minuta hodati, plivati ili joggirati. 

Prednosti dijete

Dijeta pokušava riješiti jedan od teško rješivih čimbenika pretilosti, a to je žudnja i ovisnost o hrani

Namirnice na kojima se temelji dijeta su nutritivno vrlo vrijedne i čine važan dio pravilne prehrane. Ipak preporučljivo je ograničiti unos patke zbog sadržaja zasićenih masnoća te tamne čokolade zbog velike kalorijske vrijednosti. 

Pohvalno je poticanje na redovitu tjelovježbu

Nedostaci dijete

Dijeta je vrlo jednostavna i ne donosi striktna pravila kao i detaljne jelovnike što može predstavljati problem osobama koje se teško motiviraju bez strukturiranog programa. Također nisu definirane količine namirnica bogatih tirozinom koje bi trebalo unositi pa je osoba koja se odluči za dopaminsku dijetu na kraju prepuštena sama sebi.

Za pojedince koje se odluče na verziju dijete s L-karnitinom u oblik dodatka prehrani valja napomenuti da velike doze mogu dovesti do mučnine, umora i boli u zglobovima. 

Napomena stručnjaka
Ukoliko se u sklopu dijete odlučiš za uzimanje L-tirozin u obliku dodatka prehrani budi oprezna. Iako L – tirozin može pozitivno utjecati na razine dopamina, osobe s bolestima srca, hipertenzijom ili one koje uzimaju inhibitore monoaminooksidaze (vrsta antidepresiva) moraju se posavjetovati s liječnikom prije posezanja za ovim dodatkom prehrani.
U dijetu svakako uvrsti zeleno, žuto, naračasto i crveno voće i povrće.  Ove su namirnice, naime, bogate antioksidasima te će neutralizirati negativne promjene na dopaminu, koji inače lako podliježe oksidaciji. 

Ogledni jelovnik
Doručak

• Zobena kaša s pšeničnim klicama, jabukom i jogurtom
Međuobrok
• Tost sendvič sa sirom edamer i paprikom
Ručak
• Pečena pileća prsa i bob na salatu
Međuobrok
• Šipak
Večera
• Rižini krekeri  s namazom od pasiranog graha, češnjaka, crvene paprike i maslinovog ulja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari