Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Dijeta klinike Mayo je prva službena dijeta koju je osmislio stručni tim poznate Mayo klinike iz Minnesote. Naime, sve donedavno tržište su zasipale dijete koje su se lažno pozivale na cijenjenu Mayo kliniku. Međutim,  tek je ovo, najnovije izdanje autorizirano od strane stručnjaka. 

Ovaj program prehrane temelji se na jednostavnim promjenama koje će dovesti do zdravijih prehrambenih i životnih navika, te do postizanja željene tjelesne mase koju ćete održati cijeli život.

Osim na mršavljenje, naglasak je stavljen upravo na zdrav način života koji sam po sebi igra veliku ulogu pri gubitku suvišnih kilograma. Isto tako, Mayo dijeta potiče uzimanje hrane i uživanje u njoj, a ne odricanje pa stoga sve što pojedete mora biti i ukusno pripravljeno.    

Obzirom da se bazira na odvikavanju od loših navika i prihvaćanju zdravijeg životnog stila, ova dijeta opisana je u dvije faze.

Prva, „Izgubite“ faza (Lose It!) traje dva tjedna i omogućava brz početni gubitak kilograma, pri čemu je moguće skinuti 2,7 do 4,5 kg u tom razdoblju. Entuzijazam stečen relativno brzim smanjenjem tjelesne mase, trebao bi poslužiti kao motivacija da se uspješno krene u drugu fazu mršavljenja, nazvanu „Živite“ (Live It!). Ona se nastavlja direktno na prvu fazu, a cilj je usvajanje i uklapanje novostečenih zdravih navika u svakodnevni život pri čemu se nastavlja sa gubitkom kilograma, u nešto sporijem ritmu nego u prvoj fazi (0,5 – 1 kg / tjedan), sve dok se ne dostigne željeni cilj.

Osnovni princip – piramida pravilne prehrane

Srž obje faze dijete čini piramida pravilne prehrane klinike Mayo uz naglasak na vrstu namirnica, a ne na količinu. Podnožje piramide čini obilje namirnica visoke nutritivne i niske kalorijske vrijednosti, odnosno voće i povrće, čije se konzumiranje preporučuje u velikim količinama. Zatim slijede cjelovite žitarice, za koje se preporučuje dnevni unos od 4-8 serviranja. Kao izvor proteina preporučuje se nemasno meso, riba i mliječni proizvodi koji, u količini od 3-7 serviranja dnevno, čine slijedeću razinu piramide. U vrhu piramide, te zastupljeni u najmanjoj mjeri nalaze se masti i slatkiši.

Velika važnost pri planiranju ove dijete stavlja se na tjelesnu aktivnost koja se nalazi u samom središtu piramide. Ako se u cilju mršavljenja smanji samo unos kalorija putem hrane, postoji mogućnost da se uz masno tkivo izgubi i mišićna masa, a izostankom bilo kakve tjelesne aktivnosti također izostaju i mnoge zdravstvene blagodati. Za razliku od kretnji koje se događaju svakodnevno  prilikom obavljanja kućanskih poslova, ciljano vježbanje predstavlja strukturiranu formu koja, ukoliko se provodi kontinuirano, sagorijeva kalorije i daje dugoročni učinak jer potiče rad bazalnog metabolizma. Zbog navedenih blagotvornih učinaka, u sklopu Mayo dijete preporučuje se svakodnevna umjerena tjelovježba u trajanju od 30 do 60 minuta.

Prednosti      

Način planiranja i cilj Mayo dijete već sami po sebi predstavljaju prednost u odnosu na druge dijete. Dugoročno planiranje prehrane i promjena određenih prehrambenih navika, prvenstveno u cilju uspostavljanja zdravlja, ključni su čimbenik za postizanje željene tjelesne mase ali i održavanje iste. 

Nadalje, u jelovniku su zastupljene sve skupine namirnica, s naglaskom na manje masne varijante, što osigurava unos svih makronutrijenata  te vitamina i minerala. Dodatni plus dolazi s gastronomskog aspekta, jer se potiče uživanje u hrani umjesto odricanja, koje je prisutno u mnogim dijetama.   

Ističe se i važnost tjelesne aktivnosti pri gubitku kilograma te kao usvajanje nove zdrave navike u sklopu promjene životnog stila. 

Nedostaci

Dijetu bi mogle doživjeti kao prezahtjevnu osobe koje su navikle na restrikcijske dijete koje pružaju  veliki gubitak kilograma u kratkom vremenu, ali nemaju osnove za dugoročni uspjeh, te osobe koje ne teže promjeni životnog stila u cilju poboljšanja zdravlja.

Mišljenje stručnjaka

S nutricionističkog aspekta, Mayo dijeta predstavlja kvalitetan program mršavljenja te, još važnije, izvrstan način za stjecanje zdravijih prehrambenih navika koje će dugoročno ostvariti pozitivne promjene na vašem zdravlju. Obzirom da dijeta uključuje sve skupine namirnica, organizmu će osigurati sve nutrijente. Dodatna pogodnost ovog programa je poticaj na uzimanje velikih količina voća i povrća, što će osigurati obilje antioksidativnih tvari koje će dodatno osnažiti organizam, ali i prehrambenih vlakna važnih za regulaciju probave.     

Primjer jelovnika
Doručak

•    1 srednja banana
•    1 šalica mekinja
•    1 šalica niskomasnog mlijeka
•    Biljni čaj
Ručak
•    Salata od tune – ½ šalice tune iz salamure, 1 žlica majoneze s niskim udjelom masti, ½ žličice curry-a u prahu, narezani celer, zelena salata, 2 kriške integralnog tosta
•    2 šalice sirove mrkve  i narezane paprike
•    1 mala jabuka
•    Voda
Večera
•    85 g prženog bakalara poškropljenog limunovim sokom 
•    čajna žličica ocijeđenih, ispranih kapara
•    ¾ šalice parenih mahuna
•    ½ šalice narezane repe
•    Salata od 1 šalice zelene salate i ½ šalice cherry rajčica, začinjeno sa 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo balzamičkog octa
•    Voda sa aromom limuna
Međuobrok (u bilo koje vrijeme)
•    1 manja kruška
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari