Datum objave: 07. 05. 2010.

Znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins nedavno su objavili studiju u kojoj su otkrili na koji način sastojak iz crnog vina resveratrol štiti od oštećenja mozga nakon moždanog udara. Isti su znanstvenici objavili još jednu studiju, ali ovaj put o učinkovitosti sastojka tamne čokolade u obrani mozga od oštećenja nakon moždanog udara.

Naime, skromna doza sastojka tamne čokolade – epikatehina može istim mehanizmom kao i resveratrol iz crnog vina, aktivacijom enzima hem oksigenaze, zaštiti mozak miševa kod kojih je induciran moždani udar.

Terapija kojom liječnici pokušavaju smanjiti oštećenja mozga nakon moždanog udara mora biti data pacijentu unutar 2-3 sata od moždanog udara kako bi bila učinkovita, no pokazalo se kako epikatehin spriječava daljnja oštećenja čak 3 ,5 sata nakon moždanog udara.

Znanstvenici ističu kako ovim istraživanjem nije dano zeleno svjetlo ljubiteljima čokolade da neograničeno uživaju u ovoj slastici koja ima visoku kalorijsku vrijednost i sadrži obilje masnoća. Potrebna su daljnja istraživanja koja bi procijenila koliko iznosi preporučena doza čokolade koja bi bila učinkovita u zaštiti mozga.

Izvor: Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari