Vitaminoteka

Datum objave: 17. 02. 2016.

Dobre vijesti za sve buduće majke stižu od kanadskih znanstvenika koji su u novoj studiji primijetili da je umjerena konzumacija čokolade tijekom drugog stanja – čak poželjna.

U studiju je bilo uključeno 129 žena u 11-14 tjednu trudnoće kod kojih su kod određivanja pulsatilnog indeksa arterije maternice doppler-sonografijom primijećene određene nepravilnosti povezane s većim rizikom od preeklampsije, hipertenzije i drugih komplikacija.

Buduće majke su za potrebe studije tijekom 12 tjedana svakodnevno jele 30 g čokolade, s time da je jedna skupina dobivala čokoladu s visokim, a druga s niskim udjelom flavanola – komponenti povezanih s blagotvornim učinkom kakaovca. Nakon 12 tjedana ispitanicama je ponovno određen pulsatilni indeks, a praćeno im je i zdravstveno stanje do kraja trudnoće.

Rezultati su pokazali da među skupinama nije bilo razlika u učestalosti preeklampsije i gestacijske hipertenzije, kao ni mase novorođenčeta i placente nakon porođaja. Međutim, kod obiju skupina primijećeno je poboljšanje pulsatilnog indeksa, koji je bio znatno poželjniji od onog koji se najčešće zapaža kod opće populacije.

Stoga su autori zaključili da i čokolada s visokim i niskim sadržajem flavanola potencijalno podržava zdrav fetalni razvoj. Povoljan učinak čokolade, prema njihovom navodu, očito nije tijesno povezan s njenim sadržajem flavanola, već i nekim drugim korisnim komponentama.

Izvor: 2016 Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, trudnoća, Trudnoća i dojenje,

Komentari