Vitaminoteka

Datum objave: 16. 05. 2016.

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu The Journal of the International Society of Sports Nutrition, britanski istraživači su ispitali može li tamna čokolada poboljšati sportsku izvedbu.

Naime, kakaovac i tamna čokolada obiluju flavanolima – skupinom korisnih fitokemikalija za koje se smatra da mogu povećati dostupnost i aktivnost dušikovog oksida u organizmu. Dušikov oksid, pak, utječe na opuštanje krvnih žila i smanjenje potrošnje kisika, što može pomoći kod povećanja tjelesne izdržljivosti.

U studiji je sudjelovalo devet rekreativnih biciklista koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina trebala je jedan od svojih međuobroka zamijeniti s 45 g tamne čokolade bogate flavanolima, dok je druga za međuobrok konzumirala bijelu čokoladu. Nakon dva tjedna, kao i na početku same studije, sudionicima je ispitana tjelesna sprema, a zatim je uslijedila jednotjedna stanka pa su skupine tijekom sljedeća dva tjedna zamijenile vrstu čokolade.

Rezultati su pokazali da je konzumacija tamne čokolade, u usporedbi s bijelom čokoladom, bila povezana s manjom potrošnjom kisika tijekom vožnje bicikla umjerenim tempom. Nadalje, nakon unosa tamne čokolade, ispitanici su pokazali i bolje rezultate u testu dvominutne vožnje punom brzinom.

Autori su napomenuli da namjeravaju nastaviti s istraživanjem utjecaja tamne čokolade na sportsku izvedbu, a ukoliko i drugi rezultati budu povoljni, ova ionako omiljena slastica mogla bi postati još popularnija među sportašima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, sport,

Komentari