Datum objave: 06. 07. 2015.

Dobre vijesti za sve ljubitelje čokolade stižu od britanskih stručnjaka koji su u novom istraživanju na gotovo 21 000 ispitanika ispitali potencijalni korisni učinak čokolade na kardiovaskularno zdravlje.

Unos čokolade ispitanika bio je procijenjen upitnikom o učestalosti konzumacije pojedine hrane i pića, a primijećeno je da su oni koji su konzumirali veće količine čokolade – i do 100 g dnevno, u prosjeku imali nižu tjelesnu masu, manji opseg struka u odnosu na opseg bokova, niži sistolički krvni tlak te niže razine pokazatelja upale u organizmu. Zanimljivo, ovi ispitanici su pokazali i veću razinu tjelesne aktivnosti te niži unos alkohola.

Veći unos čokolade, u usporedbi s izbjegavanjem njene konzumacije, bio je povezan i s 11 % nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti općenito, 23 % nižim rizikom od moždanog udara te 25 % nižim rizikom od smrti povezane s ovim bolestima. Navedeno je zapaženo i za konzumaciju tamne i mliječne čokolade.

Dodatno, u sklopu istraživanja provedena je i meta-analiza u kojoj su obrađeni podaci drugih sličnih istraživanja, te su na uzorku od oko 158 000 osoba iz različitih dijelova svijeta dodatno potvrđene potencijalne koristi unosa ove omiljene slastice. Konkretno, meta-analiza je pokazala da su osobe koje su redovito konzumirale čokoladu, imale 25 % niži rizik od bolesti srca i krvnih žila te čak 45 % niži rizik od smrti povezane s njima.

Izvor:Heart

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari