Datum objave: 02. 04. 2014.

Američko kemijsko udruženje iznijelo je rezultate studije koji ukazuju na povoljne učinke sinergijskogdjelovanja pojedinih bakterija i čokolade bogate kakaom na zdravlje srca.

Istraživanje je provedeno na način da se u laboratoriju u epruvetama simulirane reakcije koje se normalno odvijaju u probavnom sustavu čovjeka prilikom probavljanja tamne čokolade. Korisne bakterije poput Bifidobakterija i Laktobacila se hrane tamnom čokoladom te nakon fermentacije oslobađaju komponente s povoljnim djelovanjem na organizam. S druge strane bakterije poput Clostridiuma i Esherichiae coli, također normalni stanovnici debelog crijeva, mogu probavom čokolade izazivati upalne procese koji se povezuju s rizikom od kroničnih bolesti.

Autori studije objašnjavaju kako kakao, glavni sastojak tamne čokolade, sadrži polifenole, poznate po antioksidativnom djelovanju, te manji udio vlakana. Laktobacili i Bifidobakterije razgrađuju sastojke čokolade, fermentacijom stvaraju manje komponente koje se apsorbiraju i metaboliziraju u organizmu djelujući protuupalno na organske sustave.

S obzirom na zaštitno djelovanje, autori studije preporučuju unos tamne čokolade posebice u kombinaciji s drugim namirnicama koje su bogate antioksidansima poput acai bobica ili nara kako bi se očuvalo zdravlje srca. Međutim, zapamtite kako osnovu dobrog zdravlja čini pravilna prehrana koju odlikuje umjerenost, uravnoteženost i raznovrsnost.

Izvor: American Chemical Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari