Vitaminoteka

Datum objave: 26. 05. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, svakodnevni umjereni unos čokolade može sniziti rizik od dijabetesa i pomoći u očuvanju funkcije jetre.

U istraživanju je sudjelovalo 1 153 osoba dobi 18-69 godina kojima je unos čokolade, kao i druge prehrambene navike, procijenjen upitnikom o učestalosti konzumacije hrane i pića. Od ispitanika su prikupljeni i uzorci krvi iz kojih je određena razina glukoze i inzulina te enzima jetre. Usporedbom razine glukoze i inzulina u krvi procijenjena im je osjetljivost na inzulin.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli čokoladu, u usporedbi s onima koji nisu, imali veću osjetljivost na inzulin te poželjnije razine enzima jetre u cirkulaciji. Ova povezanost pokazala se čvršćom što je unos čokolade bio veći, a nije ovisila o dobi, spolu ni životnom stilu. Svejedno, ispitanici koji su češće konzumirali čokoladu uglavnom jesu bili mlađi, bolje educirani te tjelesno aktivniji. Prosječni unos čokolade bio je 25 g dnevno.

Budući da slabija osjetljivost na inzulin (inzulinska rezistencija) povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca, čokolada potencijalno doprinosi zaštiti od ovih bolesti. Također, potencijalno i čuva funkciju jetre s obzirom da visoke razine enzima jetre ukazuju na moguću upalu ili oštećenje ovog organa. No ne treba zaboraviti da s unosom čokolade treba biti umjeren jer sadrži dodani šećer, a najbolji izbor je ona tamna jer sadrži više aktivnih komponenata – flavonoida.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, dijabetes, Jetra i žuč,

Komentari