Datum objave: 23. 07. 2014.

Bolest perifernih arterija karakterizira smanjen protok krvi kroz trbuh, glavu, ruke i, najčešće – noge, a javlja se kao posljedica sužavanja perifernih arterija. Grčevi, bolovi i zamor mišića nogu i kukova tijekom hodanja najčešći su simptomi, stoga oboljeli nisu u stanju dugo hodati bez stanke za odmor.

Budući da mnoga istraživanja ukazuju na pozitivne učinke koje tamna čokolada može imati na zdravlje krvnih žila, talijanski znanstvenici odlučili su istražiti potencijalan učinak na poboljšanje pokretljivosti osoba s bolešću perifernih arterija.

U istraživanju je sudjelovalo 14 oboljelih muškaraca i šest oboljelih žena. Osim što su u nekoliko navrata trebali dati uzorke krvi za analizu, ispitanici su prošli i serije testova hodanja na pokretnoj traci tijekom dva dana.

Prvog dana hodali su na pokretnoj traci što su dulje mogli, a pritom im je mjereno vrijeme i prijeđena udaljenost. Nakon toga su pojeli 40 g tamne čokolade te su dva sata kasnije ponovili isti test hodanja. Drugoga dana procedura je bila ista, osim što su, umjesto tamne čokolade, pojeli 40 g mliječne čokolade.

Na kraju istraživanja uočeno je da su ispitanici nakon konzumacije tamne čokolade hodali u prosjeku 17 sekundi dulje i 12 m dalje nego na testu prije unosa čokolade. S druge strane, nakon konzumacije mliječne čokolade nije uočena razlika u vremenu hodanja ni prijeđenoj udaljenosti. Autori pretpostavljaju da tamna čokolada možda pokazuje ovakav učinak zbog visokog udjela polifenola (antioksidansa) od mliječne čokolade.

Nakon unosa tamne čokolade ispitanicima je utvrđena viša koncentracija dušikovog oksida u krvi te niža razina biokemijskih pokazatelja oksidativnog stresa. Smatra se da su ova dva čimbenika mogla utjecati na proširenje perifernih arterija, a posljedično i na sposobnost hodanja.

Izvor: Journal of American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari