Vitaminoteka

Datum objave: 10. 09. 2012.

Već otprije je brojnim studijama dokazano da umjerena konzumacija čokolade blagotvorno djeluje na srce. Nedavno objavljena švedska studija dodaje još jedno blagotvorno djelovanje čokoladi, djelovanje na smanjenje rizika od moždanog udara.

Istraživači su svoje zaključke utemeljili na velikoj prospektivnoj studiji provedenoj na muškarcima u Švedskoj, te na meta-analizi prije provedenih studija.

U prospektivnoj studiji koja je trajala preko 10 godina prikupljani su podaci 31103 muškarca dobi između 49 i 75 godina. Između ostaloga, studija je sadržavala i podatke o konzumaciji čokolade. Tijekom 10 godina registrirano je 1995 slučajeva moždanog udara. Pri tome je uočeno da su osoba koje su konzumirale najveće količine čokolade imale 17% niži rizik za moždani udar od osoba koje su vrlo rijetko ili uopće nisu jele čokoladu.

Meta-analizom su obrađeni podaci iz pet studija u kojima je registrirano 4260 slučajeva moždanog udara te informacije o konzumaciji čokolade. Analizom podataka istraživači su utvrdili da osobe koje najviše konzumiraju čokolade imaju za 19% manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje čokoladu ne konzumiraju. Također su izračunali i da za svakih dodatno pojedenih 50 g čokolade tjedno, rizik za moždani udar pada za 14%.

Autori istraživanja smatraju da su za ovakvo djelovanje čokolade zaslužni flavonoidi čokolade, odnosno njihovo antioksidativno, protutrombotičko i protuupalno djelovanje.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, moždani udar,

Komentari