Datum objave: 02. 11. 2010.

Prema rezultatima mini-istraživanja sa Sveučilišta Hull, tamna čokolada može dovesti do regulacije lipidograma u osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2.

Mala studija, provedena na 12 dijabetičara koji su konzumirali 45 grama tamne čokoleade (85% kakaa) u trajanju od 16 tjedana, pokazala je kako svakodnevna konzumacija nije dovela do dobitka na tjelesnoj masi niti do lošije glukoregulacije (lošijih razina šećera u krvi).

Ukupna dnevna količina šećera unesena konzumacijom čokoladnih pločica bila je 24 grama, što je manje od šećernog sadržaja jedne veće zrele banane. Također je zanimljiv podatak da takva tamna čokolada ima niži glikemijski indeks (sporije se apsorbira u krv te uzrokuje manje nagli porast šećera u krvi) od nekih naoko poželjnijih namirnica poput krumpira i kruha.

Izvor: Diabetic Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari