Datum objave: 05. 11. 2014.

U mnogim istraživanjima primijećeno je da je kognitivno propadanje povezano sa starenjem, vjerojatno posljedica promjene funkcije određene regije mozga zvane girus dentatus. Poznato je da je unos flavanola iz kakaovca kod miševa povezan s poboljšanjem živčanih veza u regiji girus dentatus, no, do nedavno, ovo nije bilo ispitano na ljudima.

Stoga su njujorški stručnjaci u novoj studiji na 37 zdravih osoba dobi 50-69 godina ispitali utjecaj flavanola kakaovca na promjene u ovoj regiji mozga. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine te su tijekom tri mjeseca svakodnevno konzumirali ili 900 mg ili 10 mg flavanola.

Primijećeno je da su ispitanici koji su slijedili prehranu s visokim udjelom flavanola pokazali poboljšanje funkcije regije girus dentatus te su postigli mnogo bolji rezultat na posebno osmišljenim testovima pamćenja nego ispitanici kontrolne skupine. Pamćenje ispitanika se pod utjecajem visokog unosa flavanola znala „pomladiti“ za nevjerojatnih 20-30 godina.

Međutim, autori studije napominju da je kao izvor flavanola u istraživanju poslužio posebno proizveden napitak od sirovih zrna kakaovca. Budući da čokolada predstavlja visokoprocesiran proizvod, njezinom konzumacijom nemoguće je postići tako visok unos flavanola koji bi odgovarao unosu ispitanika u studiji.

Izvor: Nature Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari