Datum objave: 08. 12. 2008.

Kineski kupus (Brassica campestris L. ssp. Pekinensis) je često povrće u Aziji, a postaje sve popularnije i u drugim dijelovima svijeta. Izrazito je bogat antioksidansima i preporuča se uvrstiti ga u prehranu.

Međutim, zasad nije poznato kakav je metabolički učinak antioksidansa kineskog kupusa. Novo istraživanje s laboratorijskim miševima oboljelim od dijabetesa tip II koji su dobivali kineski kupus u sklopu prehrane s jako puno masti pokazuje da ovo povrće nema povoljan učinak na metabolizam glukoze, razinu inzulina i profil lipida u krvi. Istraživači su upotrijebili vrlo malu dozu (2 % od ukupne količine hrane) i miševi su dobivali puno masti.

Iako ne pomaže kod dijabetesa, kineski će kupus zasigurno povećati unos antioksidansa i raznolikost prehrane!

Izvor: Journal of Food Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari