Magdalena Klepo

Datum objave: 08. 05. 2024.

Uobičajene respiratorne infekcije, kao što je prehlada, često uzrokuju značajne neugodnosti, smanjenje radne sposobnosti te predstavljaju izazov za zdravstveni sustav zbog svoje učestalosti i visokih troškova liječenja.

Tipični simptomi prehlade uključuju kihanje, curenje i začepljen nos, grlobolju i kašalj. Nedavno širenje SARS-CoV-2 dodatno je istaknulo važnost jačanja prirodnih obrambenih mehanizama organizma kako bi se pravodobno suzbili simptomi respiratornih infekcija. 

Crijevni imunosni sustav ima ključnu ulogu u održavanju opće imunosne funkcije organizma. Oko 70% imunosnih stanica koje pomažu u obrani od infekcija koncentrirano je upravo u crijevima. Studije ističu da probiotici tj. živi mikroorganizmi ili „dobre bakterije“ koje se nalaze u crijevima mogu smanjiti sustavnu upalu poticanjem imunosnih odgovora crijevne sluznice te imaju važnu ulogu u zaštiti od virusnih infekcija. 

Bifidobacterium longum BB536 (B.longum BB536) je mikroorganizam koji je izvorno izoliran iz crijeva dojenčeta te se naširoko koristi u raznim prehrambenim proizvodima, poput jogurta i dodataka prehrani. Studije su pokazale da B.longum BB536 može ublažiti infekciju virusom gripe i imati protuupalne učinke. Kod starijih osoba, primjena B.longum BB536 smanjila je učestalost gripe i vrućice te povećala razinu imunoglobulina A (IgA), potičući imunosne procese. Kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo predškolsku djecu također je pokazalo da unos bakterije B. longum BB536 smanjuje pojavu respiratornih bolesti, dok crijevna mikrobiota održava vidljivo obilje korisnih bakterija kao što je Faecalibacterium, koje pokazuju imunomodulatorne učinke.

Unatoč postojećim dokazima o korisnim učincima B.longum BB536 u skupinama kao što su djeca i starije osobe, istraživanja o njegovim učincima na odrasle osobe bez specifičnih zdravstvenih problema ostaju nedostatna. Stoga je provedena randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija s ciljem procjene učinkovitosti B.longum BB536 u poboljšanju općeg zdravlja i smanjenju simptoma respiratornih infekcija kod zdravih odraslih osoba.

Istraživači iz Japana regrutirali su ukupno 200 sudionika, dobi između 20 i 60 godina te ih nasumično rasporedili u dvije skupine. Sudionici su bili klasificirani prema učestalosti prehlade koje su doživjeli tijekom posljednje tri godine: nijednom ili jednom, dvaput te tri ili više puta. Intervencijska skupina primala je prah koji je sadržavao 1 x 1010 jedinica koje stvaraju koloniju (CFU) B.longum BB536, dok je placebo skupina primala slično pakiran prah koji je sadržavao dekstrin, tijekom 12 tjedana. 

Tijekom testnog razdoblja svi su sudionici dobili upute da se suzdrže od konzumacije hrane i dodataka prehrani koji bi mogli utjecati na njihovo zdravstveno stanje, uključujući proizvode koji sadrže bifidobakterije i bakterije mliječne kiseline. Svi su sudionici ispunjavali dnevnik kako bi se procijenili simptomi povezani s prehladom uključujući groznicu, zimicu, opću slabost, kihanje ili curenje iz nosa, začepljenost nosa, grlobolju, kašalj, bol u zglobovima i mišićima.

Uočeno je da je svakodnevni unos B.longum BB536 tijekom 12 tjedana utjecao na smanjenje učestalosti groznice. U skupini koja je primala B.longum BB536 zabilježeno je značajno kraće trajanje groznice od 60%, smanjenje učestalosti i stopa incidencije groznice.

Nadalje, trajanje simptoma i učestalost njihove pojave, uključujući zimicu, opću slabost i bolove u zglobovima bili su niži u intervencijskoj skupinu, u odnosu na placebo.

Znanstvenici zaključuju da bi B.longum BB536 mogao biti sigurna i obećavajuća pomoć za smanjenje simptoma povezanih s prehladom kod odraslih osoba. Međutim, potrebne su daljnje studije kako bi se bolje razumjeli mehanizmi djelovanja spomenutog probiotičkog soja te potvrdili njegovi učinci.

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: groznica, prehlada, probotici, Upala,

Komentari