Vitaminoteka

Datum objave: 24. 02. 2015.

U novoj studiji irskih istraživača, na skupini trudnica je ispitan utjecaj probiotičkog soja Lactobacillus salivarius UCC118 na poremećaje povezane s gestacijskim dijabetesom.

U studiji je sudjelovalo 100 trudnica koje su nakon dijagnoze gestacijskog dijabetesa ili poremećene tolerancije glukoze, do kraja trudnoće svakodnevno uzimale ili spomenuti probiotik ili placebo. Niti jedna ispitanica nije bila liječena inzulinom te su im svima bile preporučene promjene u prehrani i povećanje tjelesne aktivnosti.

Promjene u načinu života pokazale su utjecaj na snižavanje razine glukoze u krvi većine ispitanica, bez vidljivih razlika između interventne skupine koja je dobivala probiotik i kontrolne skupine koja je dobivala placebo.

Dakle, dodaci probiotika nisu pokazali učinak na razinu glukoze u krvi. Međutim, primijećeno je da su smanjili povećanje koncentracije ukupnog i „lošeg“ LDL-kolesterola, koje se uobičajeno primjećuje kod trudnica.

Autori su zaključili kako probiotici potencijalno mogu poboljšati metabolički profil trudnica s gestacijskim dijabetesom, koje su pod povećanim rizikom od razvoja metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti u kasnijem životu.

Izvor: Society for Maternal-Fetal Medicine's annual meeting – The Pregnancy Meeting

Pošalji prijatelju na email

Komentari