Vitaminoteka

Datum objave: 07. 12. 2015.

Veliko i naglo povišenje razine šećera u krvi nakon jela predstavlja jednog od glavnih čimbenika rizika za razvoj dijabetesa, a sve više istraživanja pokazuje nedostatke trenutnih preporuka tzv. dijabetičke prehrane kojom bi se trebalo moći „doskočiti“ ovom problemu.

Stoga je skupina izraelskih znanstvenika odlučila provesti istraživanje u kojem su se tijekom tjedan dana posebnim malim prijenosnim uređajima pratile promjene u razini šećera u krvi 800 ispitanika. Ispitanici su i pomoću posebno osmišljene mobilne aplikacije vodili detaljan dnevnik prehrane i tjelesne aktivnosti, a ovo je istraživačima omogućilo dobru procjenu djelovanja pojedine hrane.

Rezultati su pokazali da su s razinama šećera u krvi nakon jela bili tijesno povezani čimbenici poput dobi i uhranjenosti ispitanika, no primijećeno je i da su se ispitanici međusobno znatno razlikovali po reakcijama na istu hranu. Primjerice, jedna ispitanica je u više navrata tijekom istraživanja pokazala znatno povišenje razine šećera nakon konzumacije rajčice, koja kod većine ostalih ispitanika nije imala takvo djelovanje. Pretpostavlja se da su za različite reakcije na istu hranu zaslužne razlike u životnom stilu i genetskom nasljeđu pojedinaca, no dodatno istraživanje pokazalo je i poprilično bitnu ulogu crijevne mikroflore.

Autori su naveli kako rezultati sugeriraju da bi se osobama s većim rizikom od dijabetesa, za najbolji učinak, trebalo pristupiti individualno i kreirati im osobne prehrambene preporuke, koje se ne trebaju nužno poklapati s onim općima. Nekim ispitanicima je i kreirana „osobna dijeta“ te je primijećeno da može znatno doprinijeti smanjenju razine šećera u krvi nakon jela, pa čak i utjecati na promjene u sastavu crijevne mikroflore.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari