Lora Štrbac

Datum objave: 09. 05. 2024.

U članku objavljenom u časopisu Nutrients, španjolski istraživački tim istaknuo je povezanost između poboljšanja sportske izvedbe korištenjem melatonina, a sve zbog njegovih protuupalnih te antioksidativnih svojstava.

Melatonin je neurohormon koji se prirodno proizvodi i oslobađa u središnjem živčanom sustavu, a glavna uloga mu je u regulaciji fizioloških funkcija poput ciklusa spavanja i budnosti te cirkadijalnih ritma (ritma prirodne budnosti). Osim toga, melatonin pomaže u borbi protiv starenja, štiti mozak od oštećenja te čuva zdravlje srca zbog svojih sposobnosti smanjenja oksidativnog stresa, upale i reguliranja imunološkog odgovora.

Rastući interes za uporabu melatonina u sportskoj rehabilitaciji odražava potrebu za razumijevanjem kako povećani fizički i biokemijski zahtjevi tjelesne aktivnosti mogu utjecati na potrošnju hranjivih tvari te na nakupljanje štetnih molekula poput slobodnih radikala.

Iako osnovni mehanizmi koji stoje iza potencijalnih koristi melatonina u rehabilitaciji još nisu u potpunosti razjašnjeni, novi pregled literature nastoji ispuniti tu prazninu sažimanjem dostupnih dokaza koji istražuju njegov utjecaj na cirkulirajuće biomarkere.

Sustavni pregled literature uključio je analizu baza podataka poput PubMed-a, Scopusa i Web of Sciencekoristeći određene ključne riječi i kriterije uključivanja, rezultirajući uključivanjem 21 članka. Istraživanja su obuhvatila različite doze melatonina u rasponu od 5 mg do 100 mg, primijenjene prije i poslije vježbanja.

Otkriveno je melatonin u obliku dodatka prehrani poboljšava antioksidativni status i smanjuje upalni odgovor, te dovodi do smanjenja oštećenja jetre, mišića i tkiva. Također su zabilježeni umjereni učinci na glikemiju, ukupni kolesterol, trigliceride i kreatinin. Osim toga, podaci pokazuju da konzumacija melatonina može pozitivno utjecati na hematološke biomarkere, hormonalne reakcije i sportske rezultate.

Iako su primjetni izravni pozitivni učinci uzimanja dodataka melatonina na sportsku izvedbu, istraživači naglašavaju da se neizravni učinci mogu primijetiti kroz poboljšanja zdravstvenih pokazatelja. To znači da uzimanje melatonina može poboljšati opće zdravlje, što je povezano s boljim funkcioniranjem enzima kao što su superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i glutation peroksidaza (GPx), te s povećanom razinom glutationa (GSH).

Stoga, istraživači su zaključili da dodatak prehrani melatoninom može neizravno poboljšati sportsku izvedbu kod vrhunskih sportaša, suprotstavljajući se negativnim učincima visoko intenzivnog vježbanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Melatonin, sport, sportska izvedba,

Komentari