Datum objave: 07. 07. 2010.

Ljuti začini poput čili papričica, hrena, gorušice, wasabija i đumbira nisu se pokazali djelotvornima u suprimiranju apetita, konzumirani u nešto nižim količinama (standardnim za zapadnjačku prehranu), kaže novo dansko istraživanje.

Provedeno na Sveučilištu u Kopenhagenu, na 40 dobrovoljaca kojima je u standardizirani jelovnik dodavana određena količinama i omjer spomenutih začina, istraživanje je pokazalo da količina začina koja je još uvijek nepcu ugodna (a ne nepodnošljivo ljuta) nije uspješno smanjila osjećaj gladi, odnosno ubrzala stvaranje sitosti. Bioaktivni sastojci tih začina, poput kapsaicina, gingerola i shogaola, djelotvorni su u višim koncentracijama, koje na žalost nisu primjenjive u svakodnevnoj primjeni zbog preintenzivnog okusa. Moguće je, doduše, pojačati učinak njihovim kombiniranjem, međutim te se kombinacije, kao i djelatne i neškodljive doze, moraju još istražiti.

Izvor: Food Quality and Preference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari