Datum objave: 14. 05. 2012.

U časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry objavljeno je radi čega je crni papar učinkovit protiv masnoća. Naime, znanstvenici ističu piperin, tvar koja crnom papru daje karakterističan okus. Piperin također blokira stvaranje novi masnih stanica.
Istraživanja su potvrdila da piperin snižava razine masnoća u krvi, a ima i druge pozitivne učinke na zdravlje.

Crni se papar stoljećima koristi u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini u liječenju poremećaja gastrointestinalnog sustava, liječenju boli, upale i ostalih poremećaja.Usprkos dugotrajnoj primjeni u medicini, malo se zna o mehanizmu djelovanja piperina na molekularnoj razini.

Najnovija istraživanja u laboratoriju i na kompjuteriskim modelima otkrila su da piperin utječe na aktivnost gena odgovornih za stvaranje novih masnih stanica.

Ova otkrića bi mogla voditi u širu primjenu piperina ili ekstrakata crnog papra u liječenju pretilosti i povezanih poremećaja i bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, začini,

Komentari