Datum objave: 28. 03. 2011.

Jedna od općih preporuka kod dijetoterapije gastrointestinalnih tegoba glasi kako treba izbjegavati začinjena i pikantna jela i začine. Nekada se smatralo kako jako začinjena hrana (ljuta, slana, kisela) uzrokuje nastanak ulkusa ili oštećenje želučane sluznice no to u osnovi nije točno. Međutim, oprez je potreban kod ljudi koji već imaju oštećenje želučane sluznice jer u njih upravo konzumacija takve hrane može uzrokovati pogoršanje tegoba kao što su bol, pečenje i mučnina.

Jedan vrlo zanimljiv znanstveni rad objavljen u časopisu Journal of Neurogastroenterology and Motility potvrđuje ovu tezu u ljudi koji u prehrani koriste čili. Konzumacija čilija u bolesnika sa funkcionalnim bolestima gornjeg djela probavnog sustava može izazivati pogoršanje tegoba. Međutim, ovo je istraživanje otkrilo i to da redovita, gotovo svakodnevna konzumacija čilija postiže sasvim suprotan učinak. Tada kapsaicin aktivni sastojak iz čilija izaziva desenzibilizaciju osjetilnih receptora i tegobe se značajno smanjuju.

Zato preporuka glasi da osobe koje pate od želučanih tegobe trebaju izbjegavati jela koja mogu provocirati pogoršanje bolova, žarenja i mučnine. Kod osoba koje nemaju akutne tegobe redovita konzumacija začinjene hrane može omogućiti privikavanje probavne cijevi na takvu hranu i učiniti je manje osjetljivom na provokacijske čimbenike.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probava, začini,

Komentari