Vitaminoteka

Datum objave: 08. 11. 2010.

Kompleks kurkumina i fosfatidilkolina reducira relapse (ponovna javljanja) prednjeg uveitisa (upala prednjih struktura oka) za čak 80%, kaže nova talijanska studija.

Stručnjaci sa Oftalmološkog odjela Lavagna bolnice proveli su istraživanje na gotovo 300 pacijenata s relapsima uvesitisa, a jednogodišnje praćenje jasno je pokazalo kako ispitanici koji su svakodnevno uzimali preparate navedenog kompleksa su u svega 18% slučajeva razvili prednji uveitis, dok su u ostalih 88% relapsi u potpunosti prestali.

Uveitis podrazumijeva skup neugodnih simptoma poput crvenila očiju, osjetljivosti na svjetlost, svrbeža, boli i slabljenja vida, a velik problem predstavljaju upravo učestali relapsi bolesti.

Zahvaljujući svojem izraženom protuupalnom učinku, kurkumin bi uskoro mogao pronaći svoju primjenu i kod ostalih upalnih poremećaja oka poput sindroma suhih očiju, alergijskog konjunktivitisa i blefaritisa (upala vjeđa). Pritom je važno napomenuti kako se upotreba fosfolipidno kompleksiranog kurkumina pokazala u potpunosti sigurnom i neškodljivom.

Izvor: Clinical Ophtalmology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, Kurkumin, oči, začini,

Komentari