Datum objave: 01. 06. 2011.

Američki znanstvenici su otkrili kako konzumacija začinske crvene ljute paprike pomaže u kontroli apetita i povećava potrošnju kalorija nakon obroka.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Physiology & Behavior, ispitivan je učinak jednog grama sušene i mljevene paprike što je otprilike količina od pola čajne žličice. Rezultati su pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu i time energetsku potrošnju.

Dodatno, otkriveno je i kako konzumacija crvene paprike utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koji nemaju naviku konzumirati crvenu papriku. Kod osoba koje redovito konzumiraju ljutu crvenu papriku, ona ne ostvaruje jednak učinak.

Znanstvenici daju prednost unosu crvene paprike kao začina jelima u odnosu na unos ekstrakta paprike u obliku dodatka prehrani. Smatraju kako je za djelovanje paprike, kao pomoćnog sredstva za mršavljenje, zaslužan i osjećaj žarenja u ustima. Osjet okusa u našem organizmu djeluje na dva načina. Okusom možemo zaključiti da li je određena hrana prihvatljiva za konzumaciju ili nije, ali okus hrane također može utjecati na probavu. Određeni okusi mogu ubrzati ili usporiti probavu hrane i utjecati na učinkovitost apsorpcije hranjivih tvari.

Znanstvenici smatraju kako ovo otkriće predstavlja djelić slagalice kojom bi se riješio sve veći problem debljine u svijetu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari