Datum objave: 01. 09. 2011.

Prehrana bogata začinima, poput kurkume i cimeta, smanjuje negativne učinke na organizam koji se javljaju konzumacijom obroka bogatih mastima. Među navedene negativne učinke ubraja se povišenje koncentracija triglicerida u krvi, što proporcionalno dovodi do povećanja rizika od pojave bolesti srca i krvnih žila.

Otkriveno je da se dodavanje začina u hranu s visokim udjelom masti smanjuje taj porast triglicerida za oko 30%.

U časopisu Journal of Nutrition objavljeni su rezultati istraživanja provedenog među zdravim muškarcima, u dobi između 30 i 65 godina, ali s prekomjernom tjelesnom masom. Ispitanici su konzumirali dva potpuno ista obroka, ali su u jedan dodani začini (ružmarin, origano, cimet, kurkuma, papar, klinčić, češnjak i paprika). Uzorci krvi uzimani su svakih 30 minuta kroz 3 sata. Rezultati analize krvi pokazali su da je nakon konzumacije začinjenih obroka povećana antioksidacijska aktivnost u krvi za 13 %, dok je za 20% snižen inzulinski odgovor.

Smatra se da upravo oksidativni stres pridonosi pojavi srčanih bolesti, artritisa i dijabetesa,a antioksidativni , poput začina, mogli bi imati značajnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa, a time i reduciranja rizika od kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari