Vitaminoteka

Datum objave: 20. 09. 2011.

Kurkumin, glavni sastojak začina kurkume, sprječava prijenos signala između stanica u tijelu koji omogućuje rast tumora glave i vrata, objavljeno je u časopisu Clinical Cancer Research.Također, kurkumin smanjuje i ekspresiju velikog broja proupalnih citokina (signalnih molekula) u slini koje potiču rast karcinoma

Novo istraživanje pokazuje da bi kurkumin u bolesnika koji imaju maligne tumore glave i vrata mogao djelovati u ustima na način da smanjuje aktivnosti koje potiču rast karcinoma.

Svoje djelovanje kurkumin ostvaruje na način da se veže na enzim poznat kao IKK (inhibitor kappa β kinaze) te sprečava njegovu aktivaciju transkripcijskog faktora koji se zove nuklearni faktor kappa β(NFκβ), koji potiče rast tumora.

Znanstvenici zaključuju da bi se kurkumin mogao kombinirati s kemoterapijom i radioterapijom u liječenju karcinoma glave i vrata. Također, potencijalna je i njegova primjena kod osoba s visokim rizikom za razvoj kazvoj spomenutih karcinoma, poput pušača, osoba koje zvaču duhan, osoba koje su zaražene sa HPV-om kao i za sprečavanje recidiva kod bolesnika s preboljelim oralnim karcinomima.

Kurkumin nema toksičnih učinaka i pacijenti ga dobro podnose, a najveći problem je što od njega lagano požute usta i zubi. Najbolji način njegove primjene, kojim se osigurava njegov potpuni antikancerogeni učinak, je u obliku nadomjestaka, jer količine koje se koriste u kuhanju nisu dovoljne.

Pošalji prijatelju na email

Komentari