Datum objave: 14. 02. 2011.

Istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu nakon provedene studije, navode da bi suplementi ekstrakta cimeta mogli pomoći u prevenciji Alzheimer-ove bolesti kao i pomoći popraviti kognitivna oštećenja kod pacijenata oboljelih od navedene bolesti.

Istraživači su pronašli da, kod miševa s Alzheimer-ovom bolešću, ekstrakt cimeta može inhibirati nastanak toksičnih Aβ oligomera i spriječiti njihovo toksično djelovanje na živčane P12 stanice.

Već prije je veliki broj dokaza ukazao na to da je gomilanje topivih oligomernih jedinica β-amiloid polipeptida (Aβ) povezano sa patologijom Alzheimer-ove bolesti te da su neki određeni ologomeri povezani sa narušavanjem kognitivnih funkcija kod miševa s spomenutom bolešću.

Nadalje, istraživači su pronašli da oralni unos ekstrakta cimeta „popravlja“ smanjen životni vijek, u potpunosti ispravlja lokomotorna oštećenja i u potpunosti uklanja tetramerne vrste amiloidnih polipeptida iz mozga miševa s Alzheimer-ovom bolesti.

Dodatno, ekstrakt cinamona smanjio je količinu amiloidnih polipeptidnih oligomera, smanjio ugruške ze popravio kognitivno ponašanje agresivnih miševa s Alzheimer-ovom bolesti.

Izvor: PLoS One

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari