Datum objave: 14. 02. 2008.

Strah od vode iz slavine nije svojstven samo Hrvatima; slične brige brinu i Amerikanci.

Mit kako je bolje ne koristiti vruću vodu iz slavine za piće i pripremu hrane je znanstveno potvrđen. 14-20 % nepoželjnog dospijeća olova iz okoliša u tijelo je zbog vode iz slavine. Olovo može biti toksično za živčani sustav, a najosjetljivija su djeca. Vruća voda se ne preporuča jer brže otapa zagađivače.

Olovo iz vode nije podrijetlom iz izvora već iz korodiranih instalacija, posebno u starijim kućama koje imaju olovne cijevi, a čak i cijevi za koje se tvrdi da su bez olova sadrže do 8 % olova. Treba naglasiti da je rizik od olova iz vodovodne vode malen, a dodatno se može smanjiti upotrebom hladne vode za pripremu hrane za dojenčad, kuhanje ili piće.

Prokuhavanje vode ne uklanja olovo već povećava njegovu koncentraciju.

Izvor: The New York Times

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari