Datum objave: 18. 05. 2011.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal, čak i umjerena razina arsena u pitkoj vodi značajno povećava rizik za bolesti srca.

Kako bi ispitali utjecaj umjerene razine arsena u pitkoj vodi istraživači su proučavali podatke preko 12000 ljudi u Araihazaru, Bangladeš, gdje je voda kontaminirana arsenom. Istraživanje je uključilo mjerenje razine arsena u vodi koju tamošnji stanovnici piju, te testiranje urina na arsen. Pri tome, uzorci urina uzimani su periodički, a cjelokupno istraživanje trajalo je 6,6 godina.
Stopa smtrnosti usljed kardiovaskularnih bolesti iznosila je 271 na 100000 osoba među onima koji su pili vodu sa umjerenom koncentracijom arsena u odnosu na 214 na 100000 osoba među onima koji su pili vodu s malom koncentracijom arsena. Prema istraživačima, gotovo 30% smrtnih slučajeva među sudionicima studije može se povezati sa pijenjem vode koja sadrži umjerenu koncentraciju arsena.

Također je uočeno da bivši i sadašnji pušači imaju veći rizik za smrt usljed bolesti srca povezanih sa unosom arsena u odnosu na osobe koje nikada nisu pušile.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari