Datum objave: 25. 03. 2015.

Svjetski dan bubrega, koji se od 2006. svake godine obilježava drugog četvrtka u mjesecu ožujku, ove godine je održan pod geslom „Za zdrave bubrege – nazdravimo čašom vode!“ Međunarodna inicijativa World Kidney Day pozvala je sve ljude na ispijanje čaše vode, a cilj ove simboličke geste bio je podsjetiti na važnost zaštite zdravlja bubrega.

Stručnjaci inicijative naveli su kako je svakodnevno ispijanje šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića povezano s višim rizikom od razvoja kronične bolesti bubrega, što je vjerojatno posljedica utjecaja konzumacije bezalkoholnih pića na povišenje razine proteina u urinu. Stoga su naglasili da je cilj ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega bio ukazati i na važnost pravilnog izbora tekućina u našim čašama.

Naravno, važno je i koliko vode svakodnevno pijemo, a nedavno američko istraživanje na uzorku od 3 397 odraslih ispitanika pokazalo je da samo 22 % pije preporučenih osam ili više čaša vode dnevno. Čak 7 % ispitanika navelo je da uopće ne pije vodu, a 36 % je izjavilo kako dnevno popije samo jednu do tri čaše.

Budući da navedeno istraživanje nije uzelo u obzir unos drugih pića, podaci o niskom unosu vode ne govore nužno da je velik dio ispitanika bio pod povećanim rizikom od dehidracije. Međutim, većina stručnjaka se slaže kako bi voda trebala biti glavni izvor tekućine.

Izvor: Preventing Chronic Disease

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari