Vitaminoteka

Datum objave: 10. 04. 2015.

Prema novoj meta-analizi stručnjaka iz poznate Klinike Mayo, adekvatan unos vode predstavlja učinkovit način smanjenja rizika od pojave bubrežnih kamenaca.

U analizi su obrađeni podaci 273 954 ispitanika iz devet različitih istraživanja, među kojima je bilo 558 ispitanika koji su već imali bubrežne kamence.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su izlučivali 2-2,5 L urina dnevno, imali oko 50 % niži rizik od razvoja bubrežnih kamenaca, u usporedbi s onima koji su izlučivali manje količine urina. Navedeno je odgovaralo dnevnom unosu vode od 8-10 čaša od 240 mL. Među ispitanicima koji su već imali bubrežne kamence, smanjenje rizika od ponovne pojave pokazalo se još i značajnijim.

Povećanje unosa tekućine već je poznata strategija u prevenciji razvoja bubrežnih kamenaca, a autori su napomenuli kako njihova opsežna meta-analiza to dodatno potvrđuje. Visok unos tekućine pomaže održavanju koncentracije otpadnih tvari u urinu niskom te potiče mokrenje, što smanjuje vjerojatnost formiranja kristalića u bubrezima i mokraćnim putovima.

Izvor: National Kidney Foundation's 2015 Spring Clinical Meetings

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, voda,

Komentari