Datum objave: 28. 07. 2015.

Stručnjaci s američkog instituta Virginia Tech razvili su novi alat za procjenu unosa tekućine. Nazvali su ga Healthy Beverage Indeks (HBI), a istraživanjem su pokazali da su veće vrijednosti ovog indeksa povezane s poželjnijim lipidnim profilom, nižim rizikom od hipertenzije te nižom razinom inzulina u krvi na tašte.

HBI predstavlja bodovni sustav koji ocjenjuje 10 komponenti koje se odnose na unos tekućine – poput ukupnog unosa kalorija pićima, zadovoljavanje individualnih potreba za tekućinom te poštivanje preporučenih ograničenja unosa, primjerice, alkohola i šećerom zaslađenih napitaka. Zbroj ocjena određenih indeksom može se kretati od 0 do 100, a veći zbroj ukazuje na bolje poštivanje preporuka.

Primjenjivost HBI-ja bila je procijenjena na uzorku od preko 16 000 osoba, a prosječni zbroj bodova ispitanika iznosio je 63.

Osim navedene povezanosti većeg broja bodova s poželjnijim krvnim tlakom i „masnoćama“ u krvi, kod muškaraca je zapažena i povezanost s manjim opsegom struka te boljim razinama C-reaktivnog proteina, koji ukazuje na upalu u organizmu.

Za bolji HBI-skor predlaže se smanjenje unosa šećerom zaslađenih pića, općenito smanjenje unosa kalorija pićima te adekvatan unos vode.

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari