Vitaminoteka

Datum objave: 24. 11. 2014.

Skupina američkih stručnjaka, nakon razmatranja rezultata brojnih znanstvenih istraživanja objavljenih od 1948. godine, sastavila je nove smjernice za prevenciju ponovne pojave bubrežnih kamenaca namijenjene pojedincima koji su ih već imali.

Zapaženo je da povećanje unosa tekućine može smanjiti rizik od pojave kamenaca za čak 50 %. Stoga je jedna od ključnih preporuka u smjernicama povećanje unosa tekućine kako bi se dosegao unos od 2 L dnevno. Tekućina bi se trebala unositi pomalo tijekom cijelog dana. Međutim, povećanje unosa se ne preporučuje osobama kojima to uzrokuje neželjene reakcije, kao ni onima koji već unose preporučenu količinu.

Ukoliko povećanje unosa tekućine ne pokaže značajan učinak i bubrežni kamenci se ponovno pojave, daljnji prijedlog je započinjanje terapije tiazidskim diureticima, citratima ili alopurinolom.

U cilju prevencije stvaranja bubrežnih kamenaca, preporučuje se i primjeren unos kalcija te smanjenje unosa hrane bogate oksalatima, poput cikle, špinata, jagoda i čokolade, i hrane bogate purinima, poput različitog mesa, riba i morskih plodova te njihovih proizvoda.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, voda,

Komentari