Novija javnozdravstvena istraživanja ukazuju na povećanu stopu frakture kuka u Norvežana.
Iako su znanstvenici uzeli u obzir čimbenike koji najčešće utječu na kvalitetu kostiju poput pušenja, tjelesne mase i visine, prehrane i tjelesne aktivnosti nisu uočili njihovu značajniju povezanost s rizikom od frakture. Studija provedena na 700 000 muškaraca i žena tijekom 7 godina ispitivala je u kojoj mjeri je sastav pitke vode povezan s rizikom od frakture kuka.
Iznenađujući rezultati su pokazali kako voda sa smanjenim udjelom magnezija, prisutna u određenim dijelovima Norveške, doista utječe na kvalitetu kostiju. Unatoč tome što je kalcij najvažniji mineral za čvrstoću kostiju, rezultati nisu dokazali njegov zaštitni utjecaj u ovom slučaju. S druge strane, udio magnezija u pitkoj vodi pokazao se ključnim.
Autori studije istaknuli su kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se otkrio točan mehanizam djelovanja minerala u pitkoj vodi na rizik od frakture kuka, a do tada predlažu obogaćivanje vode magnezijem kako bi se smanjile stope ovog javnozdravstvenog problema u Norveškoj.
Izvor: Norwegian Institute of Public Health