Datum objave: 04. 04. 2012.

Američki znanstvenici su otkrili kako čak i blaga dehidracija može utjecati na raspoloženje i razinu energije.

Dehidracija organizma se javlja već nakon gubitka od samo 1 do 2 posto ukupnog sadržaja vode istovremeno kad se počne javljati i osjećaj žeđi.

U studiji su sudjelovale dvije skupine ispitanika koje su za potrebe istraživanja bile blago dehidrirane uslijed lagane aktivnosti ili odmaranja. U jednoj skupini su bile žene, a u drugoj muškarci koji su bili podvrgnuti nizu kognitivnih testova koji su mjerili koncentraciju, učenje, memoriju, rasuđivanje i budnost. Rezultati testiranja uspoređeni su s rezultatima dobivenim kada su ispitanici bili adekvatno hidrirani

Pokazalo se kako su žene, u usporedbi s muškarcima, podložnije negativnom utjecaju dehidracije. Blaga dehidracija uzrokuje glavobolju, umor i otežava koncentraciju. I kod muškaraca i kod žena zabilježen je osjećaj umora, napetosti i tjeskobe, ali su kod žena ti simptomi bili izraženiji.

Znanstvenici su ustvrdili kako je pravilna hidracija važna kako za profesionalne sportaše tako i za osobe koje žive sjedilačkim načinom života i savjetuju ti da da prvo popiješ čašu vode kada se osjećaš razdražljivo i umorno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari