Datum objave: 01. 10. 2010.

Ljudi koji konzumiraju nisko-ugljikohidratne dijete bazirane uglavnom na proteinima životinjskog porijekla mnogostruko više su izloženi riziku od obolijevanja više organskih sustava, nego ljudi koji svoju prehranu baziraju na voću i povrću.

Istraživači sa Harvardske škole za javno zdravstvo, u suradnji sa Sveučilištem u Singapuru, uspoređujući prehranu unazad dva desetljeća, otkrili su kako pretežno vegetarijanska prehrana ide u prilog sniženom riziku obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, ali i djeluje preventivno na sve ostale uzroke smrtnosti, u usporedbi sa prehranom koja se bazira na namirnicama životinjskog porijekla te dovodi do povećane incidencije različitih oboljenja i maligniteta.

U nastojanju da se reducira suvišna tjelesna masa, ljudi često pribjegavaju proteinskim dijetama, ne birajući pritom izvor tih proteina, odnosno zanemarujući njihov nutritivni sastav.

Naime, ključ koji čini razliku između "životinjskih" i "biljnih" proteinskih dijeta nije razlika u ugljikohidratnom unosu, već razlika u bioaktivnim komponentama, odnosno mikronutrijentima poput minerala, vitamina i fitokemikalija kojima obiluju biljni izvori, a koji djeluju preventivno na ljudsko zdravlje.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari