Datum objave: 31. 05. 2011.

Uz nadolazeći službeni početak ljeta, američka Agencija za poljoprivredu (USDA) objavila je nove preporuke za sigurno kuhanje mesa. Prema njima, nova sigurna temperatura za termičku obradu svinjetine umjesto dosadašnjih 160 °F (cca 70°C) iznosi 145°F (cca 60-65°C), uz tri minute mirovanja.

Vrijeme mirovanja je količina vremena tijekom koje produkt ostaje na finalnoj temperaturi i nakon uklanjanja sa grila, plina, pećnice... Tijekom te tri minute temperatura mesa ostaje stalna ili dalje raste, usljed čega se uništavaju potencijalno preostali patogeni.

Preporuke za sigurnu temperaturu za neparcovanu govedinu, teletinu i janjetinu ostaju nepromijenjene, a prema njima ta temperatura trebala bi iznositi 145°F (cca 60-65°C), također uz dodatne tri minute mirovanja.

Komadi govedine, teletine, janjetine i svinjetine zahtijevaju tempereturu pripreme od 160 °F (cca 70 °C), ali ne zahtijeva se vrijeme mirovanja od 3 minute. Sigurna temperatura za meso peradi iznosi 165 °F (cca 75°C).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari