Ružica Vukadin

Datum objave: 30. 03. 2022.

Prema novom istraživanju, konzumiranje mesa pet ili manje puta tjedno povezano je s nižim ukupnim rizikom od karcinoma.

Cilj istraživanja bio je ispitati odnos prehrane i rizika od karcinoma analizirajući podatke 472 377 odraslih Britanaca prikupljanih od 2006. do 2010. godine Ispitanici koji su bili dobi između 40 i 70 godina, izjasnili su se koliko često jedu meso i ribu, a znanstvenici su izračunali učestalost pojave novih karcinoma koji su se razvijali tijekom prosječnog razdoblja od 11 godina..

Rezultati istraživanja su pokazali kako je ukupni rizik od karcinoma bio 2% manji među onima koji meso jeli pet ili manje puta tjedno, 10% niži među onima koji su jeli ribu, ali ne i meso, i 14% manji među vegetarijancima i veganima, u usporedbi s onima koji su meso jeliviše od pet puta tjedno.

Nadalje, rezultati istraživanja su pokazali kako su oni koji su jeli meso pet ili manje puta tjedno imali 9% manji rizik od raka debelog crijeva, u usporedbi s onima koji su jeli meso više od pet puta tjedno. Također, rizik od raka prostate bio je 20% manji među muškarcima koji su jeli ribu, ali ne i meso te 31% manji među muškarcima koji su slijedili vegetarijansku prehranu, u usporedbi s onima koji su jeli meso više od pet puta tjedno.

Žene u postmenopauzi koje su slijedile vegetarijansku prehranu imale su 18% manji rizik od raka dojke od onih koje su jele meso više od pet puta tjedno.

Znanstvenici upozoravaju kako ova studija ne dopušta zaključke o uzročnoj - posljedičnoj vezi između prehrane i rizika od raka. Odnosno, rezultati možda nisu reprezentativni budući da su podaci o prehrani prikupljeni u samo jednom vremenskom razdoblju. Stoga predlažu kako bi buduća istraživanja trebala istražiti povezanost između prehrane koja sadrži malo ili nimalo mesa te rizika od razvoja karcinoma u većim populacijama i s duljim razdobljima praćenja.

Izvor: BMC Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso, karcinom, meso,

Komentari