Crveno meso povećava rizik od smrti – ukupni rizik od smrtnosti, kao i rizik za smrt zbog bolesti srca i krvnih žila te karcinoma.
Osobe koje zamijene crveno meso ostalim namirnicama, poput ribe ili peradi, orašastih plodova, cjelovitih žitarica ili mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, imati će i manji rizik za smrtnost.
Sve navedeno objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine.
Skupina znanstvenika s Harvarda provela je 28 godišnje istraživanje na 37,698 muškaraca i 83,644 žena. Otkrili su da je povećani unos crvenog mesa povezan sa značajno povećanim rizikom od ukupne smrtnosti, kao i od smrtnosti zbog karcinoma i kardiovaskularnih poremećaja. Ta je povezanost dokazana za konzumaciju neobrađenog crvenog meso kao i mesnih prerađevina. Mesne su prerađevine čak bile povezane i s većim rizikom od smrtnosti u odnosu na neprerađeno meso.
Samo s jednim serviranjem na dan rizik od smrti povećava se na sljedeći način: za 12% kod ukupne konzumacije crvenog mesa, za 13% kod konzumacije neobrađenog crvenog mesa te za 20% kod konzumacije mesnih prerađevina.
Taj se rizik značajno može smanjiti ukoliko jedno serviranje crvenog mesa na dan zamijenimo ribom, peradi, cjelovitim žitaricama, povrćem ili mliječnim proizvodima.