Datum objave: 20. 03. 2012.

Crveno meso povećava rizik od smrti – ukupni rizik od smrtnosti, kao i rizik za smrt zbog bolesti srca i krvnih žila te karcinoma.

Osobe koje zamijene crveno meso ostalim namirnicama, poput ribe ili peradi, orašastih plodova, cjelovitih žitarica ili mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, imati će i manji rizik za smrtnost.

Sve navedeno objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine.

Skupina znanstvenika s Harvarda provela je 28 godišnje istraživanje na 37,698 muškaraca i 83,644 žena. Otkrili su da je povećani unos crvenog mesa povezan sa značajno povećanim rizikom od ukupne smrtnosti, kao i od smrtnosti zbog karcinoma i kardiovaskularnih poremećaja. Ta je povezanost dokazana za konzumaciju neobrađenog crvenog meso kao i mesnih prerađevina. Mesne su prerađevine čak bile povezane i s većim rizikom od smrtnosti u odnosu na neprerađeno meso.

Samo s jednim serviranjem na dan rizik od smrti povećava se na sljedeći način: za 12% kod ukupne konzumacije crvenog mesa, za 13% kod konzumacije neobrađenog crvenog mesa te za 20% kod konzumacije mesnih prerađevina.

Taj se rizik značajno može smanjiti ukoliko jedno serviranje crvenog mesa na dan zamijenimo ribom, peradi, cjelovitim žitaricama, povrćem ili mliječnim proizvodima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari