Datum objave: 04. 09. 2013.

Najnovija studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer's Disease ukazuje na potencijalno štetno djelovanje nakupljanja željeza, čiji je najbolji izvor crveno meso, na mozak doprinoseći razvoju Alzheimerove bolesti.

Naime, istraživanje provedeno na 99 ispitanika temeljeno na snimkama magnetske rezonancije (MRI) pokazala je dolazi do nakupljanja željeza (feritina) u pojedinim djelovima mozga koji se povezuju s razvojem Alzheimerovom bolesti. Previše željeza, pak, potiče oksidativna oštećenja na što je mozak izuzetno osjetljiv. Autori objašnjavaju kako većina znanstvenika pojavu Alzheimerove bolesti vezuje uz nakupljanje 2 proteina, tau i beta-amiloid proteina, dok autori studije smatraju da razvoj bolesti leži pak u nakupljanju željeza u mozgu.

Rezultati pokazuju da nakupljanje željeza u mozgu može dovesti do povećanog rizika od Alzheimerove bolesti zbog čega znanstvenici ističu kako su potrebne daljenje prospektivne studije kako bi se ustanovio točan mehanizam nakupljanja željeza u mozgu te utjecaj na razvoj spomenute bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari