Vitaminoteka

Datum objave: 08. 11. 2013.

Studija koja je uključivala više od 18,000 ispitanika ispitivala je utjecaj unosa pojedinih namirnica na gene i rizik od karcinoma debelog crijeva. Analizirano je više od 2,7 milijuna sekvenci gena.

Autori studije su zaključili da u osoba koje imaju određenu varijaciju gena na specifičnom kromosomu unos crvenog i procesiranog mesa povećava rizik od karcinoma debelog crijeva.

Rezultati studije su objašnjeni da u osoba sa specifičnom varijacijom gena, prilikom unosa crvenog i procesiranog mesa, potencijalno dolazi do aktivacije upalnih procesa koji dugoročno mogu dovesti do karcinoma debelog crijeva. Nadalje, uočeni su i geni na drugom kromosomu koji unosom voća i povrća doprinose smanjenju rizika od karcinoma debelog crijeva.

Autori studije istaknuli su je tek potrebni otkriti točan mehanizam djelovanja unosa hrane i gena na razvoj bolesti.

Rezultati su objavljeni na sastanku American Society of Human Genetics 2013.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso, karcinom, Maligne bolesti, meso,

Komentari