Datum objave: 17. 03. 2014.

Časopis The American Journal of Clinical Nutrition objavio je studiju koja je istraživala kako povećani unos crvenog mesa i vježbe za izdržljivost djeluju na masu i snagu mišića postmenopauzalnih žena.

Istraživanje je provedeno na 100 ispitanica dobi 60 do 90 godina koje su podijeljene u dvije grupe pri čemu je jedna konzumirala 160 g mršavog crvenog mesa 3 do 4 puta tjedno uz redovito provođenje vježbi za izdržljivost dok je druga grupa isključivo vježbala. Nakon 4 mjeseca, rezultati su pokazali kako je u ispitanica koje su vježbale i konzumirale dodatne proteine došlo do porasta na mišićnoj snazi za 18 % i 0,5 kg mišićnoj masi u odnosu na drugu grupu. Također, došlo je do značajnog smanjenja upalnih markera za 16 % koji se povezuju s povećanim rizikom od kroničnih bolesti.

Ova studija pridonosi mišljenju brojnih stručnjaka kako je povećani udio proteina u prehrani u kombinaciji s ciljanim vježbama za povećanje snage i mišićne mase optimalna strategija kojom se održava funkcionalnost i dobar zdravstveni status u starijih žena. Potrebno je naglasiti kako količina mesa koja je konzumirana tijekom studije prelazi preporučene dnevne potrebe starijih osoba što se smatra nedostatkom istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari