Datum objave: 09. 11. 2010.

Osobe koje česti jedu crveno meso mogu imati veće izglede za obolijevanje od raka jednjaka i želuca, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD na gotovo 500000 ispitanika.

Podaci prikupljeni tijekom 10 godina od osoba u dobi od 50 do 71 godine sugeriraju kako je rizik za ove oblike raka čak 79% veći kod ispitanika koji su spadali među 20% sudionika studije s najčešćom konzumacijom crvenog mesa.

Istraživači iz National Cancer Institute ovakve rezultate objašnjavaju utjecajem heterocikličkih amina (HCA), spojeva koji nastaju zbog pripremanja mesa na visokim temperaturama, primjerice na otvorenoj vatri roštilja.

American Journal of Gastroenterology dodaje kako su ranije studije na životinjama potvrdile povezanost HCA i raka.

Poznati faktori rizika za rak jednjaka su pretilost, pušenje i česta konzumacija alkohola.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari