Datum objave: 21. 01. 2009.

Osobe srednje životne dobi koje piju umjerene količine kave imaju znatno manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Studija finskih i švedskih znanstvenika je pokazala kako dnevna konzumacija 3 do 5 šalica kave može reducirati izglede za razvoj ovog oblika demencije za 65%.

Istraživanje je trajalo 20 godina uz sudjelovanje 1409 ispitanika, a rezultate je objavio Journal of Alzheimer's Disease.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kuopiju i njihovi kolege s Instituta Karolinska u Stockholmu vjeruju da je dobivene nalaze moguće objasniti utjecajem snažnih antioksidansa prisutnih u kavi.

Već su ranije studije pokazale kako antioksidansi mogu smanjiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti te da kava ima zaštitni učinak na živčani sustav.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari