Datum objave: 23. 01. 2014.

Hidracija je od važnosti za organizam jer omogućava ubrzani protok hranjivih tvari kroz tijelo i uklanjanje toksina, smanjuje opasnost od umiranja stanica, daje sjaj i osjećaj zategnutosti koži te usporava starenje stanica. Kava je nebrojeno puta prozvana krivcem za potencijalnu dehidraciju u organizmu zbog diuretičkog svojstva kofeina, no, najnovije istraživanje ukazuje upravo suprotno.

Studija je ispitivala utjecaj unosa istog volumena vode i kave na razinu hidracije organizma mjereći tjelesnu masu, ukupnu razinu vode u tijelu te analizirajući uzorke krvi i urina. Ispitivanje je uključivalo 50 ispitanika koji su tijekom 3 dana svakodnevno pili 4 šalice crne kave, a potom 3 dana 4 šalice vode.

Zanimljivo je kako rezultati upućuju da unosom vode ili umjerene količine kave ne dolazi do promjene u ukupnoj količini tekućine u organizmu kao ni u volumenu krvi i urina. Uzimajući u obzir rezultate, autori zaključuju kako je povezanost unosa kave s dehidracijom mit te da unosom kave, kao i vode, doprinosimo dnevnim potrebama za tekućinom.

Studija je objavljena u časopisu PLOS One.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari