Datum objave: 27. 01. 2014.

Časopis Nature Neuroscience objavio je studiju koja je po prvi puta detaljno proučavala povezanost kofeina i dugoročnog pamćenja.

160 ispitanika, starosti 18 do 30 godina, promatralo je slike s objektima koje su trebali prepoznati kao pripadajuće stvari interijera ili eksterijera. Nakon prepoznavanja, dobili su placebo ili 200 mg kofeina. Idući dan su starim objektima nadodani novi te su morali prepoznati „stare“, „slične“ i „nove“ objekte u odnosu na originalne slike.

Autori tvrde da je uzimanje kofeina po završetku zadatka rezultiralo boljim prepoznavanjem „sličnih“ objekata u odnosu na osobe koje su dobivale placebo. „Stare“ i „nove“ objekte jednako dobro su prepoznavale obje grupe.

Ispitujući različite doze kofeina na poboljšavanje pamćenja pokazano je kako 200 mg kofeina ima najjače djelovanje dok učinak nije uočen pri manjoj ili višoj dozi.

Postoje brojna objašnjenja mehanizma djelovanja kofeina na poboljšavanje dugoročnog pamćenja, no, daljnjim istraživanjem će se ustanoviti točan učinak kofeina na organizam.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari